Grete Helgebø anser seg som avsatt fra sin stilling som ansvarlig redaktør i Arendals Tidende.
Grete Helgebø anser seg som avsatt fra sin stilling som ansvarlig redaktør i Arendals Tidende.

– Det viktigste for meg er en anerkjennelse, og at det blir slått fast at man ikke kan gripe inn i redaktøransvaret på denne måten

Arendals Tidende-rettssak går videre, tross meklingsforsøk fra dommer.

Publisert Sist oppdatert

Arbeidsgivers side mener at en forutgående konflikt på arbeidsplassen er den egentlige grunnen til at partene nå møtes i Aust-Agder tingrett.

Men da redaktør Grete Helgebø forklarte seg, understreket hun at hun gikk til sak utelukkende på grunn av handlingene fra ledelse og eiersiden i Arendals Tidende i tiden etter koronastengingen i mars for snart ett år siden.

Da ble de redaksjonelt ansatte i avisa permittert, inkludert Helgebøs stedfortreder mens Helgebø var sykemeldt.

En ny redaktør ble konstitutert, og ledelsen meldte at avisa skulle drives videre på dugnad.

– Ble overkjørt

Helgebø ble av NJ-advokat Elin Nykaas, som representerer Helgebø, spurt om hvilken betydning den forutgående konflikten hadde for saken som nå går for retten.

– Det har ingenting å gjøre med at jeg har valgt å ta denne saken helt hit. Det var tøft, og så tøft at jeg måtte sykemelde meg, men det har ingenting å gjøre med at jeg senere opplevde at min myndighet ble overkjørt og at jeg har følt at jeg har mistet jobben min, sa Helgebø.

– Hvorfor sitter du her i dag, da, spurte dommer Leif Petter Trannum.

– Fordi jeg 12. og 16. mars opplevde at min myndighet til å styre redaksjonen ble fullstendig overkjørt. Hun jeg hadde oppnevnt som stedfortreder ble permittert. Jeg hadde ingen mulighet til å utføre myndigheten jeg er ansatt for å utføre, og det ble innsatt en annen person i min jobb. Det er grunnen til at vi sitter her, sa Helgebø.

På spørsmål fra dommeren om det var pengene eller anerkjennelsen som var hovedpoenget for henne, sa Helgebø:

– Det viktigste for meg er en anerkjennelse, og at det blir slått fast at man ikke kan gripe inn i redaktøransvaret på denne måten.

– Handler garantert om penger

Da Odd Bjørn Jensen, daglig leder i Tvende Media og styreleder i Nye Arendals Tidende AS, forklarte seg, sa han at den eneste tanken deres var å konstituere en midlertidig redaktør så lenge Helgebø var sykemeldt.

Alle ansatte i alle Tvende Media-selskapene ble permittert, og bare hos Arendals Tidende forsvant annonseinntekter på mer enn 700.000 kroner på tre dager, fortalte Jensen.

Etter Jensens partsforklaring spurte dommer Leif Petter Trannum:

– Hva tenker du om å klare å finne fram til en løsning, en formulering, få løst opp i dette her? Kan du som daglig leder komme med noen bevingede ord som kan løse opp i denne floken? Det sies jo fra saksøker at dette ikke handler om penger.

Først svarte Jensen:

– Det høres jo veldig tilforlaterlig og heroisk ut. Etter mitt syn handler det garantert om penger, ikke noe annet. Jeg er gjerne ydmyk og gir gjerne en anerkjennelse, men ikke på feil premisser.

Tilbød oppreisning på trykk

Men så la Jensen til:

– Hvis jeg kan bruke mine medier til å gi noen oppreisning, skal jeg kunne gi Grete såpass grei tillit at den saken skal hun få skrive selv. Hun kan få den oppreisningen hun vil, med lykkeønskninger om ny arbeidssituasjon. Vi ønsker henne all lykke til med det.

– Det er ingen som har noe usnakket med Grete i vår bedrift, men dette er heller ikke en bedrift som kan tåle en økonomisk belastning av noen som ønsker å bare tenke på seg selv. Men jeg stiller mine medier åpne til dette. Jeg skal publisere over en lav sko, hvis det er oppreisning det er snakk om. Jeg kan sende det som pressemelding landet rundt.

Avslo utkast til tekst

Etter en pause hadde Helgebøs side utformet et utkast til en tekst, der Arendals Tidende blant annet innrømmet at de gjorde et inngrep i redaktørfriheten og tok selvkritikk for kommunikasjonen i ettertid.

Men motparten avviste utkastet.

– Skal vi virkelig sitte her og skrive dom på dette, spurte dommeren.

– Jeg tror ikke dere har noe valg, for vi kommer ikke til enighet her, sa Jensen.

Rettssaken fortsetter dermed utover ettermiddagen mandag og så tirsdag, med vitneføring og sluttprosedyrer.

Powered by Labrador CMS