Christian Bloom står bak Årets avistegning. Han innrømmer at han er lei av å tegne Donald Trump

Bloom håper det ikke blir mer enn en periode på Trump, for han begynner allerede nå bli litt lei av å tegne presidenten.

Publisert Sist oppdatert

– Det er helt ko-ko, sier prisvinner Christian Bloom om tegningen som stod på trykk i VG til Journalisten.

– Det er så utrolig mange gode arbeider som lages. Det er en ære å få prisen. 

Blooms tegning av president Donald Trump som baby er kåret til Årets avistegning 2016. I sin begrunnelse skriver juryen at det var vanskelig å komme utenom den amerikanske presidenten da de vurderte de vel 50 bidragene publisert i 2015 og 2016 som ble sendt inn i konkurransen:

– Årets tegning gir oss en særdeles spisset versjon av hvordan USAs nye president fremstår på sitt mest uerfarne og selvopptatte, skriver juryen i sin begrunnelse, som fortsetter:

– Noen vil mene at tegningen av Trump er vulgær, på grensen til det usmakelige. Men tegnerens oppgave er å provosere, å sette på spissen. Vi kan godt føle ubehag – fordi verden tidvis er ubehagelig. Svært ubehagelig.

Christian Bloom tar i mot prisen under Medieleder-konferansen i Trondheim av jurymedlem Terje Eidsvåg. Foto: Angelica Hagen
Christian Bloom tar i mot prisen under Medieleder-konferansen i Trondheim av jurymedlem Terje Eidsvåg. Foto: Angelica Hagen

Idé kom plutselig

Tegningen er en avreageringstegning. Bloom sier til Journalisten at han ser Trump overalt. Han gjennomsyrer alt. Prisvinneren mener han kanskje ikke har den subtile tilnærmingen som en del av de mer erfarne avistegnerne har. I så måte har den amerikanske presidenten vært en fin inngang. Trump er i Blooms øyne svart-hvitt, han er lite nyansert og karikert av natur. Det gjør det lettere å tegne, men det kan også bli i meste laget. 

– Det er for lengst blitt for mye av det gode. Jeg begynner å bli sliten av ham, men det er fortsatt tre og et halvt år igjen av perioden, så det blir vel noen flere tegninger av ham.

Bloom har fast tegning i VG hver uke. Han kom inn i avisen da VG Helg ble redesignet for fire år siden. Først hadde han en mindre tegning på de bakerste sidene. 

– Det var en treningsperiode, med mer humoristiske og lettere saker, forklarer han. 

Ordinært får han en bestilling fra VG på mandagene. Og så leverer han på fredag. Men med vinnertegningen ble det noe annerledes. Da Bloom begynte å tegne var det ikke avklart hvem som ville vinne valget i USA. «Alle» ventet at det var Hillary Clinton som ville gå seirende ut av valget. 

– Tegningen av Trump dukket opp under en brain storm, jeg lagde egentlig en annen tegning til saken. Og da han vant, fikk jeg byttet ut tegningen. Den her var så pass sterk at jeg ville ha den inn.

Han forteller at de beste tegningene dukker opp som en respons til en tekst han leser. De beste ideene kommer uten motstand.

Powered by Labrador CMS