Terje  Bringedal mener kritikken er flåsete. Foto: Kathrine Geard.
Terje Bringedal mener kritikken er flåsete. Foto: Kathrine Geard.

Krangler om Årets Bilde-jury

Bildesjef i Aftenposten misliker at fotoleder i D2 premierer DNs fotografer. Fjollete, mener Bringedal.

Publisert Sist oppdatert

Prosjektleder for foto Laara Matsen i D2 har sittet i juryen til Årets Bilde 2010, sammen med fotograf Pieter Ten Hoopen fra Sverige og frilansfotograf Oddleiv Apneseth.

Juryen la tirsdag fram en liste på 28 premierte fotografer. Fem av disse står oppført som tilknyttet DN. Blant dem er den andre bildesjefen i DN, Linda Nesfældt, og redaksjonssjef for foto i DN, Aleksander Nordahl. Han er for øvrig også jurymedlem for multimedia i Årets Bilde.

– Helt merkelig

Fotosjef Tor Stenersen i Aftenposten er skeptisk.

– Jeg reagerer på at det er en bildesjef i en jury som også skal vurdere egne fotografers bilder. Det er helt merkelig, og jeg hadde sett på det som umulig å sitte i en slik jury, sier Stenersen.

Leder Terje Bringedal i Pressefotografenes Klubb avfeier kritikken som fjollete.

– Det vil alltid være noen fra en norsk redaksjon i juryen, og vi kan ikke beskylde de to andre jurymedlemmene for å sove i en krok. (…) Jeg blir matt. Hva er alternativet, skal det være en folkeavstemning?

– Balansert prosess

Laara Matsen selv avviser kritikken. Hun har vært borte fra jobben i seks måneder, og hadde derfor ikke sett flere av de innsendte DN-bildene.

– Det var mye debatt innad i juryen. Jeg pushet ikke egne bilder, men prøvde å velge de beste. Jeg tror det var en balansert prosess.

Matsen viser til at fotomiljøet er lite. Hun sier det både her og i New York, hvor hun tidligere jobbet, er helt vanlig at en fotoredaktør sitter i juryen til slike konkurranser.

– Høy status

Stenersen sier han er sikker på at det har vært en «streit prosess», men likevel reagerer på at en bildesjef sitter i juryen. Bringedal mener at bildesjefer er flinkere til å vurdere bilder enn andre, og at det er grunnen til at Matsen sitter i juryen.

– Laara Matsen er en fotograf med høy internasjonal status. Hun sitter også i juryen til PDN (Photo District News).

Bringedal reagerer ikke på de premierte DN-fotografene, og sier han faktisk hadde forventet flere, ettersom de har satset bevisst på foto. Han peker på at de i fjor hadde fire av 24 nominerte, og at det da ikke var noen fra DN i juryen.

Ingen av de 28 premierte fotografene er ansatt i Aftenposten. Bringedal sier det kommer kritikk hvert år fra dem som ikke er med på lista over premierte.

– De kan gjerne kritisere, men det må de gjøre når de har sett bildene.

Oppdatering: Laara Matsens tittel er rettet fra bildesjef i DN til prosjektleder for foto i D2.

Powered by Labrador CMS