Terje Bringedal arrangerer sin egen fotofestival siden PK ikke hadde varslet Dok. Foto: Martin Huseby Jensen
Terje Bringedal arrangerer sin egen fotofestival siden PK ikke hadde varslet Dok. Foto: Martin Huseby Jensen

Arrangerer eget Dok

– For dumt om det ikke blir noe av festivalen.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

(Saken er oppdatert med ytterligere kommentarer fra Terje Bringedal. Disse er å finne lenger ned i artikkelen.)

I fjor høst ble det kjent at mangeårig leder i Pressefotografenes Klubb (PK), Terje Bringedal, hadde tatt permisjon fra vervet sitt og syntes å være på vei ut av foreningens styre og stell. Han har vært aktiv i PK siden siste halvdel av 80-tallet.

Bringedal skulle fokusere på Dok-festivalen, som har vært hans hjertebarn siden starten i 2006. Men først skulle festivalen skilles fra PK, blant annet ved at et eget styre skulle etableres. Det var VG-fotografen uenig i, Bringedal mener Dok og Årets bilde hører naturlig sammen.

Fungerende PK-leder Kristine Nyborg sa i fjor at PK skulle få seg en ansiktsløftning og at styret om nødvendig ville låse seg inn på et rom for å finne en løsning. Fire måneder senere er det ennå ikke klart.

For egen vind

Nyborg forklarte til Journalisten i forrige uke at styret har valgt å utsette Dok til senere på våren. Dermed blir Årets Bilde en frittstående fest utenfor Dok.

– Det er fint med fest, og kanskje er det behov for to Dok-festivaler, sier Bringedal. Han arrangerer nå sin egen fotofestival fra 22. til 24. februar på Litteraturhuset.

Nå håper han at NJ vil støtte festivalen som arrangeres i frykt for at Dok skal dø ut. Dato er på plass og listen med fotografer er i boks.

Ifølge Bringedal handler det ikke om at han ønsker å lede, men å jobbe med Dok. Det var egentlig det han så for seg å gjøre da han tok permisjon fra ledervervet i Pressefotografenes Klubb. Nå ble det ikke slik, og så har han valgt å arrangere en egen festival.

– Det beste var om Dok og Årets bilde arrangeres sammen, men jeg vet ikke når Årets bilde går av stabelen, sier Bringedal som ble intervjuet av Journalisten før datoen ble kjent.

Forlater posten permanent

Bringedal mener det fine er om PK får til sin, så kan det arrangeres to i året.

– Jeg samarbeider gjerne om det.

I fjor høst arrangerte Bringedal Oslo Fotofest hvor fotografer fra det amerikanske fotobyrået Seven holdt foredrag og workshops. Påmeldingen var ikke en fest, forteller Bringedal. Med lav påmelding gikk arrangementet dårlig økonomisk, men han gleder seg likevel over at 100 studenter var med på workshop.

I forrige uke sendte han epost til PK-styret og til NJs ledelse om at han slutter som styreleder i PK med umiddelbar virkning. I utgangspunktet hadde Bringedal permisjon fram til årsmøtet, men når styret nektet ham referater følte han det som et signal om mistillit, og fant det umulig å lede et årsmøte uten å vite hva styret hadde gjort denne høsten.

Når vi møter ham har han ikke hørt fra styret i PK på en stund og han vet ikke når årsmøtet skal finne sted. Selv om han er i permisjon mener han det ville vært naturlig at han ledet møtet.

Småforbannet

Til svar på eposten skrev PKs ledelse at de tar oppsigelsen til etterretning.

– Det var jævla trist å måtte trekke seg og det føles som en dårlig avtakking etter 30 års arbeid for pressefoto.

Fungerende leder Kristine Nyborg i PK sier til Journalisten at Bringedals innsats har vært svært viktig for norsk fotojournalistikk og på vegne av PK-styret forteller hun det er synd at denne situasjonen har oppstått.

Nyborg forteller at PK ikke var klar over at Bringedal var i gang med egen fotofestival før Journalisten gjorde dem oppmerksomm på det for en uke siden.

– Det er vanskelig for oss å innlede et samarbeid med et arrangement vi ikke kjenner til.

Etterlyst regnskap

Fotolederen sier videre at planleggingen av Årets Bilde 2013 er blitt vanskeliggjort av manglende budsjetter og regnskap fra Bringedals Oslo Fotofest (OFF) i fjor høst, samt et signalisert underskudd. Et arrangement han ifølge Nyborg satte som krav å få gjennomføre før han gikk i permisjon.

– Vi har etterlyst et budsjett for OFF siden 13. september, 2012, hvilket vi ikke mottok før 3. desember, en måned etter festivalen. Vi har heller ikke mottatt noe regnskap etter flere purringer, men mottok et oppdatert budsjett 10. januar, 2013. Dette har skapt en vanskelig situasjon mellom Bringedal og styret, forteller Nyborg i en epost.

Hun skriver at det ikke er søkt midler til Dok13 av Fritt Ord fordi regnskap fra OFF ikke er sendt. Dok vil det likevel bli, forteller PK-lederen, men da med et felles festivalstyre i samarbeid med NJ fordi arbeidsmengden med Dok ble for stort.

At Bringedal ikke har fått tilsendt styrepapirene underveis, mener Nyborg er naturlig så lenge han var i permisjon.

– Og mye av vårt arbeid denne høsten har hatt fokus på økonomien i OFF.

Dårlig unnskyldning

Bringedal svarer på Nyborgs utsagn at PKs styre selvsagt har fått regnskap fra OFF. Bringedal mener det er dårlig styrearbeid å hevde at søknad om Dok13-midler er uteblitt som følge av regnskapene PK-styret hevder mangler.

– Et underskudd på 17.000 kroner, mot et planlagt overskudd på 70.000 kroner unnskylder ikke at de har somlet kraftig med planleggingen av DOK og Årets Bilde. Det er dårlig unnskyldning, og det er rart å skylde på OFF, som de selv godkjente. Dette er dårlig styrearbeid, sier Bringedal som mener dette burde være tema på årsmøtet.

Den avgåtte styrelederen viser til at det ikke er slik i den virkelige verden at man utelukkes fra det som skjer på arbeidsplassen dersom den ansatte for eksempel er i mammapermisjon eller i studiepermisjon.

– Jeg synes det er sørgelig at styret er så tafatte og konstruerer problemer for å dekke over egen inkompetanse, sier Bringedal per epost fra utlandet. Han mener at om det var økonomien i OFF som vanskeliggjorde arbeidet med Årets bilde og Dok, burde styret kanskje mer enn noen gang hatt en dialog og sendt ham styrepapirene.

Bringedals egen ord

Det er trist å se Pk leders reaksjon på en gladsak om
ny festival i løpet av kort tid. Å konstruere en krangel kan bare bli ødeleggende for vårt lille fotomiljø og svekke tilliten hos evt samarbeidspartnere, skriver Bringedal.

Det er ofte greiere å kritisere når man ikke har ansvar og i dette tilfelle ikke tar ansvar. Jeg hadde ikke tenkt å senke meg ned på dette nivå ved å fortelle om det indre liv i et styre, men må dessverre svare på usaklig kritikk
Første bud for å delta i den offentlige debatt er å fremføre fakta og i denne sak omgår Nyborg det.

I sommer tok jeg permisjon for å konsentrere meg om Dok.
Styret skulle nedsette eget Dok-styre, noe som fortsatt ikke har skjedd.
Festivalen i november ble planlagt før min permisjon og jeg påtok meg å fullføre denne til tross for at jeg var i perm noe styret applauderte og flere uttrykte ønske om å delta på workshops selv.

Når den dessverre gikk i underskudd gikk styret i skyttergrava og ville fraskrive seg ansvar, noe de sikkert ikke ville gjort ved et eventuelt planlagt overskudd.

Å bruke et underskudd som framkom i slutten av desember som unnskyldning for at de ikke har planlagt blant annet Årets Bilde er så patetisk og fjollete at jeg håper medlemmene reagerer på dette på årsmøtet. Det er mye arbeid i et styre og de har jo hatt er infomøte, som man kan lese om på fotojournalisten.

At jeg i løpet av tre måneder arrangerer to festivaler burde mottas med takk og ikke ubegrunna personangrep. Jeg kan trøste styret med at denne festivalen er et engangstilfelle for å hjelpe til med et stort ønske om å fortsette med Dok. Og at den ikke skal hete Dok, men kvaliteten vil bli like høy.

Powered by Labrador CMS