Den palestinsk-norske journalisten Moheeb Alnawaty ble tatt til fange av syriske myndigheter under et opphold i landet for fire år siden. Familien har ikke hørt fra ham siden.
Den palestinsk-norske journalisten Moheeb Alnawaty ble tatt til fange av syriske myndigheter under et opphold i landet for fire år siden. Familien har ikke hørt fra ham siden.

Uavklart for norsk journalist i Syria

Moheeb Alnawaty sitter fengslet i Syria på fjerde året.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I januar 2011 ble den norske journalisten Moheeb Alnawaty arrestert i Damaskus i Syria. I 2014 ble det kjent at han er tiltalt for å være israelsk spion. Det er imidlertid fortsatt ikke klart hvor han sitter fengslet. Han har heller ikke gitt livstegn fra seg siden han ble tatt til fange. 

Les: Norsk journalist savnet i Syria i tre år

Hva gjør norske myndigheter?

Stortingsrepresentant og mediepolitisk talsmann Arild Grande fra Arbeiderpartiet er en av dem som har engasjert seg i saken. Forrige uke skrev ha igjen til utenriksministeren:

«Hva gjør norske myndigheter for å forsikre seg om at sikkerheten til journalist Moheeb Alnawaty er ivaretatt?»

Har hatt møter

Nå foreligger svaret fra Utenriksministeren, som forteller at det er lite nytt å melde i saken. Situasjonen til Alnawaty er fortsatt uavklart.

– Arbeidet med å få klarhet i hva som kan ha skjedd med Moheeb Alnawaty er høyt prioritert. Utenrikstjenesten har gjentatte ganger tatt opp denne saken med syriske myndigheter. Likevel har vi ikke fått vite hvor Alnawaty holdes fengslet eller om han er blitt stilt for retten. 

Den politiske uroen i Syria fra 2011 og den pågående borgerkrigen har fra første stund gjort det komplisert å følge opp denne saken. Manglende fast norsk diplomatisk tilstedeværelse i Syria har vanskeliggjort oppfølging av saken på stedet.

Norske diplomater har likevel hatt møter med representanter for syriske myndigheter om saken hvor både spørsmål rundt Alnawatys sikkerhet og hvor han befinner seg har blitt tatt opp. Gjennom formelle og uformelle kanaler holder utenrikstjenesten jevnlig kontakt med relevante personer, nettverk og organisasjoner som kan tenkes å ha opplysninger i saken.

Les: – Etterpå gråter mamma

Flyktet til Norge

Alnawaty er palestiner fra Gaza.  Den anerkjente journalisten som fikk opphold i Norge i 2007. Han fryktet for sin og familiens sikkerhet etter at Hamas vant valget i Gaza. Kona Ibtisam og seks barn i alderen 9‐20 år bor på Ilseng, Hedmark.

Han og familien har siden 2008 hatt flyktningstatus i Norge, og Alnawaty er nå norsk statsborger.  

Les: Journalist savnet i Syria

Powered by Labrador CMS