Pressens Faglige Utvalg landet på frifinnelse for NRK under dagens møte. Bildet er fra et tidligere møte.
Pressens Faglige Utvalg landet på frifinnelse for NRK under dagens møte. Bildet er fra et tidligere møte.

Møte i Pressens Faglige Utvalg

PFU om NRK: Ville vært redelig å kontakte de pårørende

Omfattende diskusjon om mangelen på kontakt med pårørende.

Publisert Sist oppdatert

Under dagens møte i Pressens Faglige Utvalg (PFU) ble det klart, etter samlet vurdering, at NRK ikke har brutt god presseskikk.

Bakgrunnen for klagen er artikkelen «Den koselige og snille gutten som ble torturist og drapsmann»n fra 16. april. Den tar for seg historien om Arne Brænd, som etter krigen ble dømt til døden for handlingene han utførte på nazistenes side.

Klager er sønnen til Arne Brænd. Han reagerer på at det ikke er gjort et forsøk på å kontakte familiemedlemmene før publiseringen.

NRK har avvist brudd på de tre innklagede punktene i Vær varsom-plakaten: 3.9 om å opptre hensynsfullt i det journalistiske arbeidet, 4.6 om hensynet til pårørende og 4.7 om identifisering.

I sitt tilsvar opplyser NRK om at de normalt tar kontakt med familien til den det gjelder før publisering av slike artikler. I dette tilfellet har de derimot ikke klart å innhente opplysninger om Brænds familie etter krigen.

NRK gikk fri på alle punkter, men det etter en omfattende diskusjon rundt punkt 3.9. Diskusjonen tydet på enighet om at det ville vært redelig av NRK å kontakte de pårørende, men det var mindre klart om fraværet av kontakt var nok til en fellelse.

– Jeg synes rommet for å omtale denne historiske hendelsen bør være så stor at jeg lander på riktig side for NRK, sa Frode Hansen under diskusjonen.

– Jeg opplever ikke at å ta kontakt med de pårørende hadde innskrenket det rommet, svarte Ingrid Rosendorf Joys, som stemte for fellelse. Likevel tok hun ikke dissens.

I sin konklusjon la PFU vekt på at artikkelen er av allmenn interesse. Etter samlet vurdering konkluderte utvalget med at den manglende kontakten med de pårørende ikke var nok til å kalles et presseetisk brudd.

Powered by Labrador CMS