Arne Hjorth Johansen er kulturhusmedarbeider, blogger og sporadisk spaltist i Firdaposten.
Arne Hjorth Johansen er kulturhusmedarbeider, blogger og sporadisk spaltist i Firdaposten.

Flokkdyr

En pressemelding som oppfordrer pressen til å la involverte få være i fred, er som en invitasjon til å begynne å grave.

Publisert Sist oppdatert

Pressen beskyldes ofte for å jage i flokk. Har den for eksempel fått ferten av statsrådsblod, så biter den seg fast og slipper ikke før statsråden har gått av. Klart det er noe i det, men kan det egentlig være annerledes?

Mens resten av landet var opptatt av Audun Lysbakkens fall som statsråd og gjenoppstandelse som leder for SV, sprakk nyheten om en politisk skandale av litt mer lokal art her i byen. Høyres unge stjerne, 23 år gamle Jacob Nødseth, trakk seg fra fylkespolitikken etter en personkonflikt med fylkeslederen i Unge Høyre, 18 år gamle Embla Belsvik. Nødseth er antakelig Flora kommunes mektigste politiker, etter ordføreren, ansatt i 35 prosent stilling som politisk rådgiver for kommunens Høyre-ordfører, medlem av bystyre og formannskap, leder for helse- og sosialutvalg, klientutvalg, klagenemnd, helseplangruppe, koordineringsgruppe for helseplanen, Sogn og Fjordane Høyres EU- og næringspolitiske råd, første varamann til Stortinget og til fylkestinget og sikkert også en haug med andre verv som jeg ikke har oversikt over. Belsvik er også en stigende stjerne, fersk i bystyret og nettopp gjenvalgt som fylkesleder. Som en følge av denne personkonflikten, som Høyre velger å kalle det, har man gjort en avtale som sørger for at Nødseth og Belsvik heretter skal drive politikk på forskjellige arenaer. Nødseth trekker seg altså fra fylkespolitikken og alt som har med Unge Høyre å gjøre. Belsvik blir omplassert fra de utvalgene hun sitter i sammen med Nødseth, slik at de slipper å ha noe med hverandre å gjøre. Denne avtalen skal partene ha blitt enige om allerede den første februar, men først åttende mars, over en måned senere, sender Flora Høyre ut en pressemelding om den inngåtte avtalen.

Man trenger ikke være journalist for å få med seg at dette lukter av politikerblod. Hvorfor har personkonflikten fått vokse seg så stor og bitter at de ikke lenger kan sitte i samme utvalg i kommunepolitikken? Hvorfor sender man ut pressemelding, og når man først gjør det, hvorfor venter man så lenge? En slik pressemelding, selv om den oppfordrer pressen til å la de involverte få fred, er som en invitasjon til å begynne å grave. Og de lokale journalistene setter i gang. Ingen av de direkte involverte vil uttale seg til media, og både NRK Sogn og Fjordane og Firdaposten publiserer en sak på sine nettsider basert på pressemeldingen. Firdaposten velger utover det å ta hensyn til oppfordringen om å skjerme de involverte, men NRK Sogn og Fjordane klarer å grave fram det som ser ut til å være essensen i saken. Jacob Nødseth skal ha sendt sjikanerende og truende sms-meldinger til Embla Belsvik. Han skal ha truet henne med at han bare kunne ta en telefon til Erna Solberg eller Jan Tore Sanner, så ville hennes politiske karriere være over. NRKs nyhet ble publisert på nett fredag ettermiddag, mens Firdaposten i sin papiravis dagen etter ikke har noe nytt utover det de allerede har publisert på nett.

Firda i nabokommunen tar også tak i hendelsene, først ved å gjenfortelle hva NRK har funnet ut, siden ved å hevde at pressemeldingen ble sendt ut etter press fra faren til Belsvik, en av kommunens næringslivstopper. De har også fått Frank Aarebrot til å kommentere. Firdaposten har omsider nevnt de angivelige truslene, men bare på nett, nærmest i en bisetning, i en sak som egentlig handlet om noe annet. På papir har avisen i skrivende stund fortsatt ikke publisert noe annet enn den opprinnelige teksten, basert på Flora Høyres pressemelding. Firdaposten vil rett og slett ikke være med i flokken, og redaktør Svend Arne Vee forklarer det slik i en kommentar på nettavisen:

– At andre medier pressar på og får Høgre-leiaren til å gå meir i detaljar og at det no går frå å omtalast som konflikt til SMS-sjikane registrerer eg. Men når den som blir skulda for dette ikkje ønskjer å kommentere saka (ja, vi har prøvd), så finn eg det svært problematisk å skulle ta saka noko vidare, slik andre medier har gjort. Men det får vere deira vurdering, vi har som sagt gjort vårt.

Jeg har sympati for den vurderingen. Som en påminnelse om at man har et valg, man trenger ikke være med i flokken. Kanskje er det en fillesak når det kommer til stykket. Belsvik er ung og Nødseth er sykmeldt, de kan sikkert trenge litt omtanke begge to. Allikevel mener jeg det er en feilvurdering og at avisa svikter sin oppgave her. Nødseth er en sentral mann i Florapolitikken. Mange har stemt på ham, meg selv inkludert. Om han har misbrukt den tilliten, må det fram i lyset. Det blir lettere absurd når både NRK og Firda har en bred dekning av hendelsene, det diskuteres og spekuleres over matpakker og middagsbord, mens Firdaposten nærmest later som om ingen ting har skjedd. Det holder ikke. De burde tatt med seg den sympatiske holdningen, med fokus på menneskene bak, og gjort journalistikk på dette allikevel. Man trenger jo ikke gi alle prinsipper på båten selv om man er med i en flokk.

Arne Hjorth Johansen er kulturmedarbeider, blogger og sporadisk spaltist i Firdaposten.

Powered by Labrador CMS