Arne Jensen, generalsekretær i Norsk Redaktørforening. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Arne Jensen, generalsekretær i Norsk Redaktørforening. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Vant anke på lukkede dører etter fengslingsmøte var ferdig: – Historisk kjennelse

Anket på vegne av Document.no.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Borgarting lagmannsrett har opphevet en kjennelse om lukkede dører i et allerede avholdt fengslingsmøte. Det skjer etter en anke fra Norsk Redaktørforening (NR), melder foreningen i en pressemelding.

Generalsekretær Arne Jensen beskriver dette som en «historisk kjennelse».

– Så vidt jeg har oversikt over har det ikke tidligere skjedd at domstolene har opphevet en kjennelse om lukkede dører i et rettsmøte som allerede er avholdt, sier han, ifølge pressemeldingen.

– Dette er en viktig avgjørelse for oss, både fordi den kan ha praktiske konsekvenser i denne konkrete saken, men også fordi den legger prinsipielle føringer for senere saker, fortsetter han.

Document.no var i rettsmøtet

Saken gjelder fengslingen av to menn som er siktet for drapsforsøk eller medvirkning til dette. Et kvinnelig familiemedlem av mennene hadde giftet seg med en mann som ikke var godkjent av faren. Kvinnen og hennes ektemann var på reise i utlandet, men de to siktede skal i stedet ha gått til angrep på ektemannens bror.

De to mennene, som er far og bror av kvinnen, ble første gang varetektsfengslet 9. mai, og deretter for fire nye uker 23. mai. Den forlengede varetektsfengslingen ble begrunnet i gjentagelsesfare. I kjennelsen om å lukke møtet er det imidlertid etterforskningshensyn som er oppgitt som den primære begrunnelsen, i tillegg til fare for represalier for de involverte.

Etter henvendelse fra Document.no, som hadde en journalist til stede, anket Norsk Redaktørforening avgjørelsen på vegne av mediene, skriver foreningen i pressemeldingen. De hevdet at tingrettens begrunnelse for å lukke dørene ikke oppfylte lovens krav, og at selv om rettsmøtet var avviklet, så var det viktig å få slått fast nettopp dette, også fordi det kan ventes å bli flere fengslingsmøter i saken.

Æresdrap har offentlig interesse

Borgarting lagmannsrett slår fast at selv om møtet er avviklet, så har Norsk Redaktørforening «aktuell interesse» i å få saken avgjort fordi spørsmålet om lukkede dører i fengslingsmøter i saken «vil kunne oppstå på nytt».

Lagmannsretten er i dommen kritisk til at Oslo tingrett ikke har vurdert andre former for restriksjoner, blant annet referatforbud.

«Tingretten har heller ikke vurdert om det forhold at problemstillingen knyttet til såkalte «æresdrap» må antas å ha en særlig offentlig og allmenn interesse, og om det får betydning for avveiningen av offentlighet opp mot hensynet til privatlivets fred,» skriver Borgarting lagmannsrett.

Derfor ble kjennelsen om lukkede dører opphevet av lagmannsretten.

Powered by Labrador CMS