Minneord:

«Thor Bjarne Bore var en meningsbærende redaktør, med en tydelig verdimessig forankring.»
«Thor Bjarne Bore var en meningsbærende redaktør, med en tydelig verdimessig forankring.»

Thor Bjarne Bore til minne

Vi er Thor Bjarne Bore stor takk skyldig.

Publisert

Det var med stor sorg vi mottok budskapet om at tidligere styreleder i Norsk Presseforbund og tidligere nestleder i Norsk Redaktørforening, Thor Bjarne Bore, er død, 81 år gammel.

Bore startet sin journalistiske løpebane i Vårt Land, hvor han fra 1964 til 1966 var reportasjesjef. Deretter gikk ferden til hjembyen Molde, hvor han var redaktør i Romsdals Budstikke frem til 1970. Da vendte han tilbake til hovedstaden for å bli nyhetsredaktør (1970-74) og senere sjefredaktør (1974-1983) i Vårt Land. I 1983 overtok han som sjefredaktør i Stavanger Aftenblad, en stilling han beholdt frem til år 2000.

Thor Bjarne Bore var en meningsbærende redaktør, med en tydelig verdimessig forankring. Hans klare meninger og uttrykte holdninger skygget imidlertid aldri for at han til fingerspissene var en profesjonell pressemann og redaktør. Hans store kunnskaper, engasjement og gode humør preget de omgivelsene han befant seg i, enten det var egen redaksjon, eller et av de mange styrer, råd og utvalg han etter hvert ble medlem av.

For norsk journalistikk og norske medieorganisasjoner ble Bore en viktig ressurs. Allerede i 1974 ble han valgt som en av to «varamenn fra Oslo» til Norsk Redaktørforenings hovedstyre. Han fortsatte som medlem i NRs hovedstyre helt til 1995. En periode (1980-1981) var han også nestleder.

Her hilser Thore Bjarne Bore og hans kone Marie Rein Bore på kong Harald. Bildet er tatt i 2006 i forbindelse med at han fikk Kongens fortjenstmedalje i gull
Her hilser Thore Bjarne Bore og hans kone Marie Rein Bore på kong Harald. Bildet er tatt i 2006 i forbindelse med at han fikk Kongens fortjenstmedalje i gull

I forlengelsen av engasjementet i NRs styre ble Bore også valgt som en av NRs representanter i styret i Norsk Presseforbund. I 1991 overtok han som leder i NPs styre, et verv han beholdt frem til 1996. Han var dessuten medlem i Pressens Faglige Utvalg (PFU) i hele tolv år, fra 1980 til 1992. Bore engasjerte seg også internasjonalt. Blant annet var han fra 1988 til 1992 leder for den norske avdelingen av pressefrihetsorganisasjonen International Press Institute (IPI).

Ett av Bores viktigste engasjementer var hans betydelige innsats som medlem av Ytringsfrihetskommisjonen. Utvalgets innstilling, som ble avgitt i 1999, la grunnlaget for en revisjon og styrking av Grunnlovens ytringsfrihetsparagraf.

Vi er Thor Bjarne Bore stor takk skyldig for hans betydelige innsats for presse- og ytringsfriheten i Norge.

Våre varmeste tanker går i disse dager til hans nærmeste.

Powered by Labrador CMS