Endrer ikke alkoholomtale

Ingen grunn til å legge seg opp i redaksjonelle vurderinger, mener departementet.

Publisert Sist oppdatert

I forrige uke ble det kjent at Senterparti-politiker Kjersti Toppe vil ha politisk regulering av medienes vinanbefalinger og ølanmeldelser. Til Dagsavisen sa Toppe at omtalen gikk for langt og mente at ingen ville akseptert det dersom det var produkttesting av sigaretter og tobakk.

Toppe mener det er på tide med en holdningsendring blant norske redaksjoner, og foreslo blant annet at statens holdningskampanjer til alkohol kanskje burde rettes mot norske redaktører.

Skremt

Forslaget fra Sp-politikeren fikk Gunnar Bodahl-Johansen og Arne Jensen til å reagere. Bodahl-Johansen opplevde det som skremmende og sa til Journalisten at det ikke kan være slik at politikere forsøker å legge bånd på den redaksjonelle friheten hver gang de finner innhold de ikke liker.

– Man kan ikke forby omtaler i mediene fordi enkelte ikke liker temaene eller synes det er forkastelig. Dette er noe den enkelte reaksjon skal ta stilling til, og ikke Stortinget, sier han til Journalisten og legger til:

– Jeg synes det er skremmende at politikerne finner på slike ting.

Står støtt

Ikke alle politikere er enige med Toppe. Blant dem statssekretær Roger Solheim i Kulturdepartementet.

– Det er ingen grunn til å legge seg opp i de redaksjonelle vurderingene aviser og andre medier gjør når det gjelder lovlige produkter, sier Solheim. Han viser til at den strenge reguleringen av alkohol innen handel og markedsføring gjør at man oppnår den ønskede effekten.

Selv om Toppe er medlem av et av regjeringspartiene understreker Solheim at det ikke foreligger noen planer om å følge dette opp i regjeringen.

– På et prinsipielt grunnlag har vi ingen ønsker om å redigere eller legge begrensninger på hva man kan gjøre redaksjonelt. Det er et prinsipp som står støtt, og som vi ikke har et problem med.