Torun Støbakk blir ny redaktør i lokalavisa Snåsningen på Snåsa. Foto: Johan Arnt Nesgård/Trønder-Avisa
Torun Støbakk blir ny redaktør i lokalavisa Snåsningen på Snåsa. Foto: Johan Arnt Nesgård/Trønder-Avisa

Hun blir landets yngste redaktør

19-årige Torun Støbakk tar over lokalavisa for hjemkommunen Snåsa.

Styret i Snåsningen har ansatt Torun Støbakk, som er født og oppvokst i Snåsa, som ny redaktør og daglig leder. Avisa kommer ut hver onsdag og hadde i fjor et opplag på 1.611 eksemplarer.

– Hun blir det yngste medlemmet i Norsk Redaktørforening og en av de yngste som er ansatt som redaktør i en norsk avis, forteller Arve Løberg, sjefredaktør og administrerende direktør i Trønder-Avisa.

Trønder-Avisa kjøpte Snåsningen i 2010 og Løberg er leder for avisstyret. Lokalavisa, som ble startet opp for rundt 15 år siden, har tre medarbeidere. I tillegg til redaktøren jobber det en journalist i redaksjonen. Tore Viem, som nå slutter som leder i Snåsningen, har vært med siden oppstarten.

Klare ambisjoner

Den nye redaktøren har klare ambisjoner med lokalavisa.

– Jeg vil først ha en innkjøringsperiode etter at jeg har startet 1. februar. Avisa er god på lokalstoff, men vi må bli flinkere til å sette dagsordenen. Vi må spisse nyhetsjournalistikken og løfte det samiske stoffet. Vi må i sterkere grad finne nyhetssaker fra det samiske miljøet og ikke som nå bare oversette en nyhetsside til sørsamisk, Og vi må ha mer ungdomsstoff, sier Støbakk.

Hun har jobbet som frilanser for Trønder-Avisa i en årrekke. I høst har hun i tillegg studert statsvitenskap, men utsetter nå videre studier.

– Et kjempetalent

– Torun er et kjempetalent. Jeg oppdaget henne for første gang som 15-åring. Da fikk hun ansvaret for Trønder-Avisas ungdomssider, Filter, som kommer hver onsdag og fredag. Hun er glad i hjembygda og er ambisiøs på vegne av den og lokalavisa Snåsningen, forteller Løberg til Journalisten.

Støbakk vil få litt redaksjonell mentorhjelp og administrativ bistand fra Trønder-Avisa når hun tiltrer som redaktør og daglig leder i Snåsningen. Den tekniske sideproduksjonen skjer også i Trønder-Avisa. Løberg slår fast at han føler seg veldig trygg på Støbakk.

Gode kandidater

- Vi hadde flere gode kandidater til stillingen. Vårt valg falt på Torun, fordi vi mener - uavhengig av alder - at hun er den beste kandidaten til å videreutvikle lokalavisa. Vi synes det er spennende at en ung jente med ambisjoner velger å satse på lokalavisa i hjembygda. Torun har i samtaler med oss vist både til gode ideer og ambisjoner på vegne av Snåsningen, sier Løberg.

Konsernet Trønder-Avisa eier fire lokalaviser: Steinkjer-Avisa, Inderøyningen, Lokalavisa Verran Namdalseid og Snåsningen. Lokalavisene viser ifølge Løberg en fin utvikling. Avisopplaget vokser for tre av dem, mens den fjerde har omtrent samme opplagstall som i 2011. I tillegg eier konsernet 47 prosent av aksjene i lokalavisa Ytringen.

Tre kvinnelige redaktører

Trønder-Avisa har i 2012 ansatt tre kvinnelige redaktører, to i morselskapet i tillegg til Støbakk i Snåsningen. Elin Sofie Lorvik (29) er ansatt som digitalredaktør og Gøril Engevsik (38) som nyhetsredaktør i Trønder-Avisa.

- Vi tror at det er en viktig fornyelse og foryngelse i de ansettelsene vi har gjort. At vi har funnet tre dyktige kvinner til jobbene er spesielt hyggelig, sier Løberg.

Støbakk blir ifølge Norsk Redaktørforening det yngste medlemmet i foreningen, åtte år yngre en den nest yngste. Hun er ikke tidenes yngste redaktør, slått med halvannen måned av Bente Sollid Storehaug, som ble ansatt som redaktør i Kystnytt da hun var 19 år og noen uker gammel. Støbakk er 19 år og to måneder når hun på nyåret tar fatt på gjerningen i Snåsningen.

Powered by Labrador CMS