Åshild Mathisen. Foto: Martin Huseby Jensen
Åshild Mathisen. Foto: Martin Huseby Jensen

DN: Vårt Lands sjefredaktør mangler styrelederens tillit

Per Magne Tveiten vil ikke kommentere spørsmålet, men sier at han har interne foraer som han drøfter saker i. 

Publisert Sist oppdatert

Dagens Næringsliv (DN) skriver torsdag at Vårt Lands sjefredaktør Åshild Mathisen til avisen sier at hun mangler styreleder Per Magne Tveitens tillit. Han er konsernsjef i Vårt Lands eierselskap Mentor Medier.

– Styreleder og konsernsjef Per Magne Tveiten har muntlig meddelt at han ikke har tillit til meg som ansvarlig redaktør. Det kom overraskende. Jeg har ikke mottatt noen oppsigelse, skriver Mathisen i en tekstmelding til DN.

Mathisen vil ikke kommentere saken overfor Journalisten:

– Viser til kommentar gitt til DN, har ingen kommentar ut over det, skriver Mathisen i en tekstmeldingen.

Journalisten er kjent med at det har vært et allmøte i avishuset torsdag.

– Håndterer situasjonen

Styreleder Per Magne Tveiten vil overfor Journalisten ikke kommentere spørsmålet om han har tillit eller ikke til den ansvarlige redaktøren.

– Fra tid til annen er det saker vi ser ulikt på, og vi har fora for å drøfte slike saker. Og utover det har jeg ikke mer nytt å melde eller kommenterer, sier Tveiten til Journalisten.

– Er Åshild Mathisen fortsatt redaktør i Vårt Land?

– Ja, jeg har ikke oppfattet noe annet.

– Kan hun sitte uten styreleders tillit?

– Jeg har ingen kommentar til noen av spørsmålene om tillit. Jeg som styreleder skal håndtere denne situasjonen på en så god måte som mulig. Jeg har interne fora som jeg ønsker å drøfte dette i.

Journalisten er kjent med at det skal være planlagt et styremøte i Vårt Land i neste uke.

Åshild Mathisen har ledet avisen siden 1. mai 2016 da hun tiltrådte som avisens første kvinnelige redaktør. Hun overtok etter Helge Simonnes, som hadde sittet i redaktøstolen siden 1987.

Interne spekulasjoner

Onsdag var avisens ansatte på musikalen The Book of Mormon på Det Norske Teater, som var julegaven fra ledelsen til de ansatte. Journalisten vet at det her skal ha blitt lagt merke til blant ansatte at ledelsen samlet seg i en pause. Journalisten har snakket med kilder som sier at det har vært spekulasjoner i Vårt Land rundt hva som skjer i avisen torsdag, og at diskusjonene skal ha dreid seg om et spørsmål om tillit.

Da opplagstallene ble presentert i forrige uke var nettoopplagstallene til Vårt Land ned 5,95 prosent til 21.503 eksemplarer. Avisen hadde et gjennomsnittlig papiropplag på 16.515 eksemplarer i fjor, mens Dagens hadde et papiropplag på 6.907.

Etter opplagstallene sa Mathisen til egen avis at de ikke har fått tilbakemeldinger om at de endrer lesere på grunn av endringer i avisen.

– Vi utvikler en avis som både skal hente tilbake de som har forlatt oss, samtidig som helt nye marked­er skal nås. Vårt Land skal være best på å utdype, ­debattere og nyansere religion og livssyn, sier hun og peker på at mange lesere som falt fra for to år ­siden, er på vei tilbake, sa Mathisen til egen avis.

Tveiten vil ikke kommentere om spørsmålet om mistillit har sammenheng med opplagstallene.

– Det har jeg heller ingen kommentar til.

I oktober 2016 presenterte hun sitt nye redaktørkollegium bestående av administrativ redaktør Trygve Wille Jordheim, redaktør for politikk og verden Berit Aalborg, redaktør for kultur, idé og reportasje Alf Kjetil Walgermo, redaktør for religion og debatt Alf Gjøsund, innovasjonsredaktør og kommersiell direktør Ingrid Erøy Fagervik.

– Dette er en ledelse som skal ta Vårt Land store skritt videre i utviklingen av en unik nisjeavis som er best i skjæringsfeltet samfunn, religion og kultur, sa Mathisen i en e-post til Journalisten om utnevnelsene.

Da Mathisen overtok sa hun at Vårt Land skal være best på religionsdebatt.

Redaksjonsklubben i Vårt Land består av 28 ansatte. Klubbleder Ane Bamble Tjellaug har så langt ikke besvart Journalistens henvendelser.

Saken oppdateres.