Åsne Seierstad Årets Frilanser 2002

- Åsne Seierstad er et forbilde for norske frilansere, heter i det i juryens begrunnelse for kåringen av Årets Frilanser 2002. Prisen ble utdelt på årsmøtet til Frilansjournalistene/NJ fredag kveld.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Juryen hadde Åsne Seierstad (32) i kikkerten allerede i fjor. Hun er blitt feiret, æret og priset av andre tidligere, blant annet med Fritt Ords honnørpris 2001 for uredd og selvstendig journalistikk og Gullruten i 1999 for beste tv-reportasje.

- Likevel, det er frilanser hun er. Det er derfor på tide at hun blir æret av sine egne, uttaler juryen.

I statuttene for Årets Frilanser heter det at prisen kan tildeles for arbeider av høyt faglig nivå som er av betydning både for storsamfunnet, lokalsamfunnet og enkeltmennesket. Årets prisvinner oppfyller, uten tvil hos juryen, alle kriteriene som ligger til grunn for prisen.

Drevet av nysgjerrighet
I sin begrunnelse skriver juryen blant annet:

«Åsne Seierstad har gjennom hele sin karriere som journalist blitt drevet av nysgjerrighet og et intenst ønske om å få svar på det grunnleggende spørsmålet: Hvem er de andre? Nærmest tilfeldig har hun dukket opp i begivenhetenes sentrum. Men, vi skal ikke la oss lure: Det er med et klart blikk, uredd og iherdig innsats at hun har befunnet seg der. Hennes perspektiv har alltid vært menneskene bak og beskrivelsene av deres hverdag. Så også i boken «Bokhandleren i Kabul. Et familiedrama» som i disse dager er å finne som hovedbok i bokklubben Dagens Bøker. Hennes tanke var: Skal du forstå Afghanistan, må du forstå den afghanske familie. Så hun flyttet inn hos en bokhandler i Kabul».

Rapporterte fra Afghanistan
Men Åsne Seierstad får ikke prisen som Årets Frilanser 2002 bare for sin bokskriving, men for hele sin journalistiske virksomhet fra de første amerikanske bombene falt over Afghanistan i fjor. Den første måneden med Dagbladet og krigsreporterforsikring på 4.000 kroner per dag. Senere som uavhengig frilanser. Det ble direkterapporter i nyhetssendinger i fjernsynet, utallige innslag på radio, artikler i Aftenposten og Dagbladet, i svenske Dagens Nyheter, danske Politikken, fransk og japansk tv - for å nevne det viktigste.

Forfatteren Ingvar Ambjørnsen skrev dette om Seierstads arbeid:

«Rapportene fra Åsne Seierstad er nøkterne, strippet for det oppblåste egoet som ofte hefter ved krigsreporterne. Likevel fikk vi - i små drypp - også en innsikt i en bemerkelsesverdig journalists nesten absurde hverdag».

Startet i Russland
Åsne Seierstad startet sin journalistkarriere med reportasjer fra Russland og landets krigføring i Tsjetsjenia for Dagsavisen i perioden 1993 til -96. Det var her hun fikk «dåpen» som krigsreporter. Her knyttet hun også kontakter med andre krigsreportere og medier som senere ble uvurderlige for henne som journalist og frilanser.

Etter mellomstasjon Kina for Dagsavisen i 1997, dukket hun opp i NRK Dagsrevyen fra 1998 til 2000, hvor hun blant annet dekket krigen i Kosovo i 1999. For den dekningen vant hun Gullruten for beste tv-reportasje, og hun utga boken «Med ryggen mot verden. Portretter fra Serbia».

Et forbilde
Juryen avslutter sin begrunnelse slik:

«Om prisen til Åsne Seierstad ikke nødvendigvis avspeiler den typiske norske frilansers hverdagsvirksomhet, representerer hun likevel et forbilde ved sitt mangfold og utradisjonelle valg både av genre og medier. Verden er full av konflikter og menneskeskjebner. Er det en ting vi vet om Åsne Seierstad, så er det at hennes nysgjerrighet fortsatt ikke er tilfredsstilt».

Juryen for Årets Frilanser 2002 har bestått av: Gøril Klemetsen, Kari W. Ulrichsen, Hans-Gunnar Skarstein, Bjørn B. Brøndbo og Tore Kristian Andersen.

Powered by Labrador CMS