Høyblokka som huset kontorene til nyhetsbyråene AP, AFP og Reuters, samt TV-stasjonen Al Jazeera og en rekke andre medier, ble 15. mai lagt i grus i et israelsk angrep.
Høyblokka som huset kontorene til nyhetsbyråene AP, AFP og Reuters, samt TV-stasjonen Al Jazeera og en rekke andre medier, ble 15. mai lagt i grus i et israelsk angrep.

AP etterlyser beviser for at Hamas benyttet bygning i Gaza

Israel fastholder at høyblokka ble bombet fordi den ble benyttet av Hamas.

Publisert Sist oppdatert

Ifølge Israels ambassadør i USA, Gilad Erdan, hadde Hamas installert teknisk utstyr i bygningen som forstyrret det israelske rakettforsvarssystemet Iron Dome.

Erdan sa dette i et møte med APs toppsjef Gary Pruitt under et besøk i nyhetsbyråets hovedkontor i New York tirsdag.

– Hamas-enheten utviklet et elektronisk system for å forstyrre forsvarssystemet Iron Dome, sa Erdan.

Krever beviser

AP beskriver møtet med Erdan som «positivt og konstruktivt», men etterlyser beviser for påstanden og gjentar kravet om uavhengig gransking.

– Israelske myndigheter fastholder at bygningen som huset våre kontorer ble ødelagt fordi Hamas hadde tilhold der og utgjorde en umiddelbar trussel. Vi har ennå ikke sett noen beviser for dette, heter det i en kunngjøring fra APs ledelse etter den israelske ambassadørens besøk.

– AP krever fortsatt at alle beviser israelerne har blir offentliggjort, heter det videre.

Kaffe med Hamas

Høyblokka huset også TV-stasjonen Al Jazeera og nyhetsbyråene AFP og Reuters, samt flere andre medier som har etterlyst beviser for Israels påstand om at bygningen ble benyttet av Hamas.

Det samme har eieren av den tolv etasjer høye bygningen, Jawad Mahdi, gjort.

Israels forsvarssjef Aviv Kochavi forsvarte overfor israelske medier bombingen av høyblokka og hevdet at APs journalister drakk kaffe sammen med Hamas-folk i bygningens kafeteria hver eneste morgen.

AP kalte påstanden «åpenbart uriktig» og viste til at det ikke engang var noen kafeteria i bygningen. Israels forsvarsminister Benny Gantz distanserte seg fra påstanden og sa at Kochavis uttalelse ikke måtte tas bokstavelig.

– Folkemordere

Gilad Erdan understreket i møtet med AP-sjefen at Israel ikke mistenker nyhetsbyråets ansatte i Gaza for å ha hatt kjennskap til Hamas-nærværet i bygningen.

– Israel gjorde alt for å sikre at ingen ansatte eller sivile kom til skade under denne viktige operasjonen, lød budskapet fra Erdan.

– Folkemorderne i terroristorganisasjonen Hamas tar til sammenligning ingen hensyn til pressen. De plasserer med overlegg sin terrormaskin i sivile områder, inkludert i kontorer som benyttes av internasjonale medier, sier han.

Erdan lovet også AP israelsk bistand til gjenoppbygging av lokaler i Gaza, noe nyhetsbyråets ledelse takker for.

Norsk protest

Israels bombing av mediebygningen i Gaza vakte sterke reaksjoner fra en rekke hold.

Norske og internasjonale presseorganisasjoner var blant dem som protesterte kraftig.

– Å angripe medier er helt forkastelig. FNs resolusjoner og det internasjonale lovverket sier helt klart fra om at mediene ikke skal være mål, sier prosjektleder Eva Stabell i Norsk Journalistlag.

– Når en bygning som huser medier, blir pekt ut spesifikt, blir dette også et prinsipielt angrep på pressen, sa styreleder Kjersti Løken Stavrum i Norsk PEN.

Powered by Labrador CMS