Atle Antonsens klage mot NRK blir trolig behandlet i april.
Atle Antonsens klage mot NRK blir trolig behandlet i april.

Pressens Faglige Utvalg

Atle Antonsen klager NRK inn til PFU

Blir mest sannsynlig behandlet på april-møtet.

Publisert Sist oppdatert

Onsdag melder Dagbladet at Atle Antonsen har klaget NRK inn for Pressens Faglige Utvalg (PFU). PFU-sekretariatet bekrefter å ha mottatt klagen. Det er advokatfirmaet Føyen som har klaget saken inn for Antonsen.

– Vi mottok klagen i forrige uke, og den vil bli behandlet på vanlig måte, opplyser Trude Hansen, rådgiver i Norsk Presseforbund og fagleder i PFU, ifølge Dagbladet.

Hansen understreker at behandlingen er «på begynnerstadiet», og at den trolig ikke rekker å bli behandlet på PFUs møte nå i mars, skriver avisen.

Det neste mulige PFU-møtet vil da være 26. april.

Klager inn to programmer

Klagen fra Antonsen gjelder en episode i NRK-programmet Arena og et innslag på Nyhetsmorgen.

Episoden i Arena ble publisert en uke etter Sumaya Jirde Ali publiserte sitt Facebook-innlegg om møtet med Antonsen på Bar Boca i Oslo, som til slutt endte med anmeldelse og henleggelse.

Antonsen har klaget inn NRK for brudd på følgende punkter i Vær varsom-plakaten:

    Arena-episoden 22. november 2022: Punkt 3.2, 4.3, 4.5, 4.14 og 4.15Nyhetsmorgen 23. januar 2023: Punkt 3.2, 4.1, 4.2, 4.5, 4.14 og 4.15

I klagen, som Journalisten har fått innsyn i, er det flere uttalelser fra Arena-episoden det reageres på. Episoden ble publisert i november og hadde tittelen «Kommer vi til å lære noe av Ali-Antonsen-saken?»

«Danby Choi omtaler «Ali-Antonsen saken» som et eksempel på at rasisme finnes. Journalist Gjertsen omtaler saken som et mulig eksempel på en rasistisk handling fra den «ubevisste rasisten», heter det blant annet i klagen.

I tillegg reager klager på en uttalelse fra kulturkommentator i NRK, Inger Merete Hobbelstad, der hun i følge klagen sier at noe av det interessante med saken er at det ikke er noen uenighet om hva som har skjedd.

– Alvorlig påstand

I klagen nevnes det også at journalistenes oppfølging av uttalelser ikke er god nok.

I innslaget fra Nyhetsmorgen er det uttalelser fra gjest og psykologspesialist ved Senter for Interseksjonalitet, Winnie Nyheim-Jomisko, det reageres på.

«Nyheim-Jomisko uttaler i nyhetsinnslaget at henleggelsen av «Ali-Antonsen saken» «sender jo et veldig kraftig signal om at det å oppleve sånne ting [les rasisme] ikke er noe som blir tatt på alvor»», heter det i klagen.

Uttalelsen er ikke bare en meningsytring, mener klageren, men en alvorlig påstand som ikke er riktig. Det blir også lag til grunn at Antonsen var rasistisk overfor Ali, heter det i klagen, uten at journalistene nevner at etterforskningen har konkludert med at Antonsens utsagt overfor Ali « må forstås som et lite vellykket forsøk på satire over rasisme».

Klageren mener man ikke har forsøkt å hente inn uttalelser som kan være egnet til å balansere saksfremstillingen.

Powered by Labrador CMS