Klubbleder Grethe Brandsø. Foto: Marianne Løvland
Klubbleder Grethe Brandsø. Foto: Marianne Løvland

NTB-ledelsen har sagt opp lokalavtalen med journalistene

Full konflikt mellom redaksjonsklubben og ledelsen i nyhetsbyrået.

Publisert Sist oppdatert

I begynnelsen av februar omtalte Journalisten det som i redaksjonsklubben ble sett på som et upopulært krav om å reforhandle den lokale avtalen.

Målet var da å bli ferdig i løpet av februar, men forhandlingene har gått på overtid. Torsdag ble det klart at de ikke førte frem, og at ledelsen sier opp avtalen med redaksjonsklubben.

Ledelsen har blant annet ønsket å endre på kostnader og arbeidstidsregler i lokalavtalen.

– NTBs ledelse krever at vi skal jobbe flere timer i uka uten å få betalt for det. Tillegg for overtid, helgearbeid og ulempe skal kuttes, og de vil ikke lenger betale for helt nødvendige arbeidsverktøy. Det er selvfølgelig fullstendig uakseptabelt å gå med på å jobbe mer for mindre, sier klubbleder Grethe Brandsø i en pressemelding.

Hun karakteriserer det som beklagelig at ledelsen i praksis ønsker å gi journalistene reallønnskutt.

– Brutalt angrep

Nestleder Dag Idar Tryggestad i Norsk Journalistlag (NJ) sier at fagforeningen ser det som alvorlig og en provokasjon at NTB går til et drastisk skritt som oppsigelse.

– Her er betydelige verdier for våre medlemmer forankret, sier NJs nestleder Dag Idar Tryggestad i meldingen.

Ifølge klubben regulerer avtalen arbeidstid, lønn, ulempetillegg, overtid, ferie og andre ytelser. Dette er rettigheter som de skriver er forhandlet fram gjennom flere tiår, og at det ofte har skjedd på bekostning av generell lønnsvekst. Avtalen inneholder ifølge klubben også punkter om fleksibilitet som betyr at journalistene jobber et betydelig antall timer overtid uten kompensasjon, og som NTB sparer millionbeløp på.

NJs advokat August Ringvold karakteriserer i pressemeldingen oppsigelsen som det trolig mest brutale angrepet på en lokalavtale som han har opplevd i sin tid i NJ, der han har jobbet siden 1990-tallet.

Opplevde ultimatum

Sjefredaktør og administrerende direktør Mads Yngve Storvik viser overfor Dagens Næringsliv (DN) til at de i januar varslet at de ønsket reforhandling ut fra et perspektiv om at nyhetsbyrået må redusere kostnadene og tilpasses den inntektsutviklingen de har.

Til Journalisten sier Storvik at partene har hatt 14 forhandlingsmøter som ikke har ført frem. 

– Vi opplevde at det ble stilt et ultimatum til oss denne uken. Da konkluderte vi med ingen annen utgang enn å si opp lokalavtalen, sier Storvik til Journalisten.

Publisheren sier at ledelsen ønsker å beholde fire femdeler av avtalen, slik at det er kroneverdien av en femdel av avtalen som det er strid om, altså 20 prosent av den verdien lokalavtalen utgjør for de ansatte.

– Jeg vil ikke gå inn på en ytterligere talldiskusjon.

– Hvilke punkter dreier det seg om?

– Først og fremst om arbeidstid. Vi ønsker differensiert arbeidstid mellom dem som jobber turnus, og de som ikke jobber turnus, og slik det er i Journalistavtalen. Vi ønsker at de som jobber turnus skal jobbe 35,5 timer i uka og de andre 37,5 timer i uka. I NTB er det nå 35 timer i uka flatt for alle.

Han sier at han fortsatt har et mål om å fortsette forhandlingene i løpet av den måneden som oppsigelsestiden nå løper.

– Lykkes ikke det får vi en såkalt administrativ forordning inntil en ny lokalavtale er på plass.

Storvik sier at arbeidsgiversiden har invitert til nye forhandlinger etter påske.

– Den invitasjonen venter vi fortsatt tilbakemelding på.

– Vi mener at vi har satt igang legitime forhandlinger. Da mener vi at det tillegger partene et ansvar for å holde klima i forhandlingene gode, svarer han på spørsmål om hva han syns om uttalelsene fra NJ.

Vil ha kompensasjon for økt arbeidstid

Klubbleder Grethe Brandsø sier til Journalisten at hun ikke kjenner seg igjen at det gjenstod enighet om kun 20 prosent av lokalavtalens verdi.

– Jeg vet ikke hvor det tallet er fra, så det kommenterer jeg ikke. Vi er ikke enig om noe før vi er enig om alt. Det har vi gitt klar beskjed om, sier Brandsø til Journalisten.

Hun bekrefter imidlertid at de NTB-ansatte har 35 timers arbeidsuke i dag. Dette ønsket de så langt som mulig å skjerme under forhandlingene, men aksepterte det likevel som et forhandlingstema.

– Det er forhandlet fram tidligere på bekostning av andre ting. Arbeidstid er det viktigste for ledelsen, som det er det for oss. Vi har vært villig til å forhandle om det, men krevd kompensasjon, noe som er blankt avvist.

Brandsø sier at NTB-ledelsen også vil forhandle bort bredbånd, NRK-lisens, brilleavtale og skjermingstillegg.

Hvordan klubben vil svare på ledelsens invitasjon til nye forhandlinger over påske, vet hun ennå ikke.

– Jeg er overrasket og skuffet over den omgangen de har med avtaleverket. Det er en skremmende utvikling at de sier opp lokalavtalen nå, og inviterer til ny forhandling over påske. Jeg syns ikke at det er noe rart at NJ kaller dette fagforeningsknusing og et brutalt angrep.

Les også: Redaksjonsklubben i NTB møter motvillig ledelsen til forhandlinger om lokalavtalen i dag

Powered by Labrador CMS