Camilla Glad er i hardt vær som redaktør for Aust-Agder Blad. Her er hun i Åmli kommune, hvor hun tidligere var redaktør for Åmliavisa. Arkivfoto: Baard Larsen
Camilla Glad er i hardt vær som redaktør for Aust-Agder Blad. Her er hun i Åmli kommune, hvor hun tidligere var redaktør for Åmliavisa. Arkivfoto: Baard Larsen

Leseropprør i Aust-Agder Blad. Nå blir det folkemøte om avisen

Tar selvkritikk etter flere lesere har reagert på avisens kvalitet.

Publisert Sist oppdatert

– Folk jobber hardt i Aust-Agder Blad. Jeg er svært glad og stolt over flokken min, og jeg er lei meg for at de opplever «støy» rundt arbeidsplassen sin på grunn av meg, skriver ansvarlig redaktør Camilla Glad til Journalisten.

1. juni tok hun over ledelsen av avisen. De siste dagene har hun og avisen fått kraftig kritikk både i sosiale medier og i egne spalter.

Mandag publiserte Aust-Agder Blad et leserinnlegg fra Ap-politiker Bård Nylund, hvor han kritiserte avisen for å ha falt kraftig i kvalitet de siste månedene.

– Jeg tror ikke jeg er alene om å mene det. Eller – jeg vet jeg ikke er alene om det. En jeg kjenner kom med følgende utsagn en dag: «Den ligner jo mer og mer på et dårlig ukeblad». Dessverre må jeg si meg enig, skriver Nylund i innlegget.

Inviterer til folkemøte

I leserinnlegget kritiserer han både språket, kildebruk, bildebruk, nyhetsprioriteringene og generelt nivået på journalistikken, hvor mye er rettet direkte mot redaktøren.

– Jeg er personlig veldig glad i lokalavisen, sier Nylund til Journalisten.

– Den fyller en viktig funksjon i lokalmiljøet og det er svært viktig å ha en lokalpresse av høy faglig kvalitet. De skal være en vaktbikkje. Min bekymring er at den faglige kvaliteten har falt og det gjør den mindre interessant og relevant å lese, fortsetter han.

Samme dag svarte ansvarlig redaktør Camilla Glad og tok selvkritikk for jobben som er gjort. «Vi vet vi ikke har vært gode nok», skrev hun, og lovet forbedring.

Debatten har skapt stort engasjement i lokalmiljøet, spesielt i sosiale medier, hvor mange kritiserer både avisen og redaktøren. Det har også kommet innlegg som støtter redaktøren.

Det har likevel ikke stilnet kritikken. Derfor har avisen nå invitert til et folkemøte tirsdag 22. oktober for å få tilbakemeldinger direkte fra leserne.

– Det er et radikalt grep å invitere til folkemøte. Hva fikk dere dit, og hva håper du å få ut av det?

– Jeg synes ikke det er spesielt radikalt å be om lesernes mening og det er viktig å være lydhør for publikum. Jeg er ny i stillingen og ønsker å lytte, lære og bli bedre, skriver Glad til Journalisten.

– I tillegg til tilbakemeldingene i sosiale medier, hvordan har responsen i etterkant av kritikken vært?

– Flere har ringt, eller meldt og støttet Aust-Agder Blad. Noen har uttrykt kritikk på sosiale medier, mens andre har vært mer positive.

– I ditt eget svar tar du selvkritikk, og lover forbedring. Hva har gått galt?

– Ingen er feilfrie. I alle fall ikke jeg. Om jeg bare blåste av kritikken ville jeg ikke tatt jobben og rollen på alvor. Det er alltid mye å lære. Jeg ønsker å forbedre meg, alltid.

Håper avisen vil bli bedre

Nylund selv er overrasket over den responsen kritikken hans har fått, men håper den vil føre til at kvaliteten på avisen blir bedre i fremtiden.

Han bor i Oslo og jobber nå i LO, og har derfor ikke selv anledning til å delta på folkemøtet.

– Jeg håper folk som bryr seg om avisen møter opp der. Jeg håper avisen tar innover seg kritikken som kommer. Og så håper jeg avisen kan bli bedre enn den er i dag, sier Nylund.

– Jeg ser jo i svaret fra redaktøren at hun er tydelig på at hun vil jobbe hardt for å levere fra seg et bedre produkt. Hun er ikke fornøyd med avisen sånn som den er i dag. Hun lover forandringer og forbedringer. Det må bety at hun har en ambisjon om at avisen skal bli bedre. Det er jeg glad for, fortsetter han.

Presisering: I ettertid er det lagt inn en setning om hva deler av kritikken går på.