Politi i Christchurch på New Zealand etter terroraksjonen 15. mars i år. Foto: Reuters / NTB scanpix
Politi i Christchurch på New Zealand etter terroraksjonen 15. mars i år. Foto: Reuters / NTB scanpix

Blokkerer nettsider med terrorvideo

Australia med nye sensurregler.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Myndighetene i Australia har gitt nettleverandører ordre om å blokkere nettsider som har lagt ut videoopptaket av massakren i Christchurch.

Også nettsteder som har publisert den antatte gjerningsmannens såkalte manifest, skal blokkeres. Til sammen er det snakk om åtte utenlandske nettsteder.

Ordren til nettleverandørene mandag er første gang australske myndigheter bruker et nytt regelverk som har utvidet muligheten til å sensurere internett. Regelverket ble innført i kjølvannet av terroraksjonen i Christchurch på New Zealand.

Gjerningsmannen hadde et kamera montert på hjelmen da han skjøt og drepte 51 menn, kvinner og barn i to moskeer i Christchurch i mars i år. 42 mennesker ble såret. Ugjerningen ble filmet og strømmet på Facebook mens den pågikk.

Den opprinnelige videoen ble raskt fjernet, men kopier er blitt spredt på andre nettsteder.

– Vi gjør alt vi kan for å nekte terrorister muligheten til å glorifisere sine forbrytelser, sa Australias statsminister Scott Morrison da de nye sensur-reglene ble innført i forrige måned.

I «manifestet» til den australske antatte gjerningsmannen bak Christchurch-angrepet uttrykkes støtte til Anders Behring Breivik.

Den antatte gjerningsmannen i Christchurch nevnes i sin tur som et forbilde i en tekst som trolig er skrevet av terrorsiktede Philip Manshaus. Det antas at han hadde planer om å filme og direktesende angrepet mot moskeen Al-Noor Islamic Centre i Bærum.

Powered by Labrador CMS