Tettere redaksjonell integrering

Men når det kommer til publisering er vi like delt.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

BIs Mediehusrapporten for 2010 forteller at norske redaksjoner er i ferd med å bli tettere integrert. Samtidig har det skjedd et organiseringsskifte.

Rapporten, som er utarbeidet av Guri Hjeltnes, Ragnhild Kristine Olsen og Jo Bech-Karlsen, forteller at mens man for noen år siden forsøkte å fullintegrere redaksjonene fra planlegging til publisering, har det nå oppstått en ny modell som omtales som den «semi-konvergente redaksjon».

Modellen går ut på at det integrerte arbeidet i all hovedsak ligger i redaksjonell planlegging, informasjonsinnsamling og -bearbeiding slik at synergimulighetene kan ta ut. Publiseringsarbeidet er blitt mer spesialisert, og der for mer rendyrket i forhold til hver kanals egenart.

Distanserer

Dette understrekes av sjefredaktør Lars Helle i Dagbladet som forteller at rundt 80 prosent av redaksjonen nå er flermedial. Helle gjør det samtidig klart at det også i et fullintegrert mediehus er behov for medarbeidere som er spesialisert opp mot kanal. Han legger til at det også er krevende for enkelte medarbeidere å jobbe flermedialt.

– Vi ser likevel at enkeltgrupper distanserer seg fra sitt flermediale ansvar og synes det er vanskelig å levere i henhold til den nye publiseringsstrategien. Den er da også temmelig krevende, både mentalt og teknisk, sier sjefredaktøren til mediehusrapporten.

Alle som én

I Nordland går det mot flermedialitet for alle ansatte i redaksjonen til Avisa Nordland. Nedleggelsen av lokal-TV banet vei for nettopp dette, heter det i rapporten. Sjefredaktør Jan-Eirik Hanssen forteller at det er etablert felles desk for nett og papir, og at samtlige medarbeidere i redaksjonen nå er flermediale.

– Alle skrivende og fotograferende redaksjonelle medarbeidere lager saker både for nett og papir, sier Hanssen.

Avisa Nordland er langt fra den eneste avisen som har lagt ned sin satsing på lokal-TV. Da den første Mediehusrapporten ble publisert i 2007 hadde sju av ni avishus egne lokal-tv-stasjoner. Nå er det ingen igjen.

Les utdrag fra rapporten her.

Dobbelt

I Romerikes Blad har de også lagt ned lokal-TV, og her er produksjonsmønsteret nær sagt uendret, forteller nyhetsredaktør Lars Lier.

– Vi jobber hele tida med å unngå dobbeltpublisering, sier Lier og forklarer at det i snitt er snakk om å publisere fire-fem saker fra papir til nett, mens det motsatt vei er snakk om kortversjoner.

Powered by Labrador CMS