Jan-Eirik Hanssen (gående) og Rastislav Kunda (sittende) møtes i retten for en tredje runde. Foto: Rune Grønlie, Avisa Nordland
Jan-Eirik Hanssen (gående) og Rastislav Kunda (sittende) møtes i retten for en tredje runde. Foto: Rune Grønlie, Avisa Nordland

Høyesterett prøver kirurgisaken

Først tapte de, så vant de. Nå må Avisa Nordland møte i Høyesterett.

Denne artikkelen er over ni år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Det hele begynte i oktober 2009 da Avisa Nordland publiserte en artikkel om de to kirurgene Johannes Diermann og Rastislav Kunda. I denne artikkelen forteller Nordlandssykehuset at de to kirurgene er etterspurt over hele verden.

 Året etter kommer flere oppslag om skandaler ved sykehuset om at de to skal ha gjennomført operasjoner som ifølge AN var unødvendig. «Ble operert uten å være syk» og «Ødela helsa til frisk kvinne» var to av titlene.

Vant og tapte

I tingretten hevdet ANs advokat at artiklene ikke var ærekrenkende, men fikk ikke rettens medhold. Kirurg Rastislav Kunda hadde før tingretten ble satt gjort det klart at saken hadde vært belastende og krevde en halv million kroner i oppreisning. Det fikk han medhold i.

Salten tingrett mente oppslagene hadde vært en mental belastning for kirurgen og tilkjente ham 700.000 kroner i oppreisning og saksomkostninger, dekket av AN.

 AN valgte å anke dommen til lagmannsretten. I denne rettsinstansen snudde holdningen helt. AN ble frikjent og Kunda ble idømt å betale avisen saksomkostninger som på dette tidpunktet beløp seg til 1,4 millioner kroner.

 Hovedkonklusjonen i dommen er at reportasjene i Avisa Nordland er vernet av ytringsfriheten etter den europeiske menneskerettskonvensjonens artikkel 10. Dommen legger blant annet vekt på at enkelte injurierende uttalelser ikke må leses isolert, men ses i sammenheng med resten av artikkelen.

 På nyåret i år ble det klart at Kunda ikke ville la en slik dom bli stående og valgte å anke til Høyesterett.

Ny runde

Ankeutvalget i landets øverste domstol har ifølge Avisa Nordland tillatt saken fremmet for Høyesterett. Det tar sjefredaktør Jan-Eirik Hanssen til etterretning.

 - Vi fastholder at vi har en god sak, sier han til eget nettsted.

Carl Bore representerer Kunda i Høyesterett. Han sier til AN at avgjørelsen fortsatt er ganske ny, men at de er glade for at saken nå vil få en prinsipiell behandling.

 - Dette er en viktig kamp for personvernet og vil være med på å tydeliggjøre grensene for skandalejournalistikken. Dette i forlengelse av Schjenken-saken, sier advokaten.

Powered by Labrador CMS