Sjefredaktør i Nordlys, Helge Nitteberg.

Utlover opptil 10.000 kroner for videotips – men venter fremdeles på videoen som tar hele potten

– Ser på sosiale medier at video tar en stadig større del av flaten.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Hos Amedia-avisene Nordlys og Avisa Oslo kan lesere sende inn videotips og, ifølge en godt synlig knapp på toppen av nettsidene, få honorarer på inntil 10.000 kroner.

– Vi ser at folk der ute sitter på videoer som kan være interessante å behandle journalistisk. Alt fra underholdningsvideoer, til videoer fra hendelser i lokalsamfunnet vårt, sier Helge Nitteberg, ansvarlig redaktør i Nordlys, til Journalisten.

Får ikke nok

Nordlys har hatt denne ordningen siden i fjor høst, og redaktøren sier at de i snitt får inn rundt én video av interesse for redaksjonen i uka. Nitteberg skulle likevel ønske det kom inn flere bidrag.

– Men det kommer i rykk og napp. Noen ganger kan det gå flere uker uten at vi får inn noe vi kan bruke, så plutselig kommer flere videoer ut av ketchup-flasken.

Ideelt sett bør videoene kunne stå på egne ben, uten for mye innsats fra redaksjonen, mener redaktøren. Samtidig kan videoene være nyttige i flere sammenhenger: De kan tas inn som et supplement til en tekstsak, eller så kan en tekstsak forklare videoen.

I forrige uke mottok Nordlys en video av en måse som hadde satt seg fast i en lyktestolpe, som viste hvordan brannmannskapet fikk løsnet fuglen. Nordlys snakket med brannmenn om hendelsen og brukte den innsendte videoen i kontekst med intervjuet.

Å få inn nyttige videoer, bildemateriale og tips fra leserne er ikke noe nytt, men noe mediehus har holdt på med i lange tider, påpeker Nitteberg.

– Akkurat nå ser vi på sosiale medier at video tar en stadig større del av flaten. Skal vi henge med i timen og klare å utgjøre en forskjell i journalistikken, så må vi ta i bruk levende bilder.

Pengehonorar

Nitteberg understreker at de bruker lite ressurser på å hente inn videomateriale fra leserne totalt sett. De har gitt ut mange honorarer på noen hundrelapper, og noen på noen tusenlapper. Det meste de foreløpig har utbetalt en videotipser må være rundt 4000 kroner, mener Nitteberg å huske.

Verdien på videoene blir vurdert av redaksjonen etter et estimat på kvalitet og mengde arbeid som ligger bak.

– Hva skal til for å få 10.000 kroner?

– Det nivået vi er villig til å betale er varierende. Videoene kan være av allmenn interesse. Det kan også være en kattevideo som bare er til underholdning, sier han og utdyper at de ikke utelukker å betale ut hele summen om de mener det tilsvarer videoens verdi.

Selv om Nordlys og Avisa Oslo begge utlover honorar på opptil 10.000 for videotips, har de gjort dette helt uavhengig av hverandre.

– Jeg var ikke klar over det, sier Nitteberg og tilføyer:

– Dette er heller ikke noen systematisk Amedia-strategi, selv om de lenge har hatt intensjonen om å ta levende bilder på alvor.

Har utbetalt 10.000

  • Dette intervjuet ble gjort før Magne Storedals nylige avgang som Avisa Oslo-redaktør.

I likhet med Nitteberg, etterspør redaktøren i Avisa Oslo at flere sender inn bidrag. Det kommer stadig noe, men ikke så mye som redaksjonen skulle ønske.

Magne Storedal.

– Vi vil gjerne at det livet som folk lever og fanger på film kan viderebringes til leserne våre. Jeg tror det finnes mange gode videoer der ute som folk bør få sett, sier ansvarlig redaktør Magne Storedal til Journalisten.

Denne ordningen har Avisa Oslo hatt i ett års tid, uttaler Storedal. De har fått en rekke innsendinger som har blitt brukt sammen med artikler, eller stått på egne ben, sier han.

– Men vi skulle gjerne fått inn mer, gjentar redaktøren.

– Har dere noen ganger gitt det fulle honoraret til en videotipser?

– Ja, det har vi. Men ikke ofte. Jeg har ikke endelige tall på dette, men vi har utbetalt alt fra noen hundrelapper til ti tusen, svarer Storedal.

Powered by Labrador CMS