Aleksandr Lukasjenkos regime fortsetter å slå ned på uavhengige journalister og medier.
Aleksandr Lukasjenkos regime fortsetter å slå ned på uavhengige journalister og medier.

Hviterussiske myndigheter prøver å tvangsoppløse landets uavhengige journalistforening

Justisdepartementet har tatt ut sak i høyesterett.

Publisert Sist oppdatert

The European Federation of Journalists (EFJ) melder at det hviterussiske justisdepartementet har gått til det skrittet å ta ut en sak mot den uavhengige hviterussiske journalistforeningen (BAJ) i landets høyesterett. Hvis justisdepartementet får det som det vil, vil journalistforbundet bli oppløst.

Lånekontrakter

BAJ blir beskyldt for å bryte lovgivningen om foreninger. Justisdepartementet hevder at det mistenker uregelmessigheter i leiekontrakter knyttet til BAJs regionale avdelinger. Hvis justisdepartementets spørsmål om disse ikke besvares løpet av få dager, kan BAJ bli oppløst ved en rettslig avgjørelse i høyesterett.

I realiteten har ikke BAJ noen mulighet til å fremvise dokumentene som er etterspurt av justisdepartementet, da deres lokaler ble lukket av innenriksdepartementet 14. juli.

EFJs president Mogens Blicher Bjerregård er ikke nådig i beskrivelsen av hendelsene.

– Dette er et bakholdsangrep! BAJ er i ferd med å gå i en felle. Justisdepartementet krever dokumenter fra BAJ, selv om organisasjonen ikke lenger har tilgang til lokalene sine. Lukasjenko-regimet har organisert den irregulære situasjonen som vil gi den påskuddet til å oppløse organisasjonen. Vi ber om at det internasjonale samfunnet må reagere, sier han til EFJs nettside.

Svært alvorlig

EFJs generalsekretær Ricardo Gutiérrez legger til:

– Det som skjer i Hviterussland er veldig alvorlig.

Han ber alle EFJs medlemsorganisasjoner om å ta saken opp med sine myndigheter.

– Vi kan ikke stå på sidelinjen og se på oppløsningen av den eneste profesjonelle organisasjonen som forsvarer etisk og fri og uavhengig journalistikk i Hviterussland.

BAJ er den eneste uavhengige representative organisasjonen for journalister i landet. Den har 1200 medlemmer og er fullverdig medlem av EFJ.

Powered by Labrador CMS