The editorial staff of BarentsObserver. From the left Jonas Karlsbakk, Atle Staalesen, Trude Pettersen and Thomas Nilsen. (Photo: Claus Bergersen)
The editorial staff of BarentsObserver. From the left Jonas Karlsbakk, Atle Staalesen, Trude Pettersen and Thomas Nilsen. (Photo: Claus Bergersen)

Tar redaktør=plakaten i Barents Observer opp til ny vurdering

Styret i Barentssekretariatet informerte UD om at eierne får mulighet til å snu om nettavisen.

Publisert Sist oppdatert

Onsdag møtte styret i Barentssekretariatet, som nettavisen Barents Observer er en del av, Utenriksdepartementet. Der drøftet de blant annet stormen i kjøvannet av at de tre nordligste fylkeskommunene, som eier avisen, for knapt to uker siden nektet redaktør Thomas Nilsen å undertegne redaktørplakaten.

I styret er byråkrater fra de tre nordligste fylkeskommunene representert, mens fylkespolitikerne sitter i eiermøtet representantskapet.

Siden har det blåst kraftig rundt avgjørelsen. Du kan se Journalisten.nos dekning her.

Ny gjennomgang

I forrige uke sa styreleder Stig Olsen til Journalisten.no at han lojalt vil følge opp vedtaket. I dag informerte han Utenriksdepartementet, som i all hovedsak finansierer Barentssekretariatet, slik:

– Barentssekretariatets styre ved styreleder Stig Olsen informerte om at styret har fattet vedtak om å gjennomgå organiseringen av Barents Observer. Spørsmålet om undertegning av redaktørplakaten for Barents Observer vil etter denne gjennomgangen bli presentert for representantskapet til ny vurdering, refererer kommunikasjonssjef Frode Overland Andersen i Utenriksdepartementet til Journalisten.no.

Han kan ikke svare på når neste representantskapsmøte kan ta stilling til spørsmålet.

UD har tidligere gitt klart uttrykk for at de støtter redaksjonell uavhengighet for Barents Observer. Det synet ble gjentatt overfor styret onsdag.

– Vi understreket vårt syn, som er at det er viktig for Barents Observers troverdighet og legitimitet at de opptrer mest mulig uavhengig. De har utviklet seg til å bli en viktig og mye lest nyhetsformidler på utviklingen i nordområdene, sier Andersen.

Styreleder Stig Olsen tilbakeviser at det er snakk om noe nytt vedtak, men sier det var det forrige styret som vedtok at det nye styret skulle gjøre en gjennomgang.

– Det er ikke helt korrekt. Det er det forrige styret som vedtok at vi skulle trede formålsparagrafen og mandatet til Barents Observer. At representantskapet tar spørsmålet om redaktørplakaten opp til ny vurdering er en naturlig konsekvens av det, sier Olsen til Journalisten.no.

– Så det åpner for redaktørplakaten for Barents Observer?

– Det vil bli lagt fram for representantskapet.

Olsen kan ikke svare på når neste eiermøte blir avholdt, men ordinært er det rundt seks måneder mellom dem. Styreledern sier også at det som er kommet frem under stormen rundt nettavisen blir en del av vurderingen styret nå skal gjøre.

Møtet med Utenriksdepartementet beskriver han som godt.

– Vi er veldig enig i at Barents Observer er en god nyhetsformidler.

Lunken

Da Journalisten ringer redaktør Thomas Nilsen for en kommentar, er han fortsatt ukjent med resultatet av møtet i Oslo. Mangelen på informasjon er det første han reagerer på.

– Det er veldig overraskende at styret ikke kan informere oss. Men hvis de vil ha en ny utredning har vi kilovis av papirer med god utredning som de skal få godte seg med, sier Nilsen.

Han sier at det tidligere styret tidligere gikk inn for redaktørplakaten, men at representantskapet avslo det.

Av den grunn er han lunken til onsdagens melding om at styret har snudd, og at politikerne skal vurdere spørsmålet på nytt.

– Jeg tar vedtaket med en klype salt. Jeg vil se at representantskapet snur politisk. Det er de som bestemmer formelt.

Representantskapets leder Tomas Norvoll besvarte Journalistens henvendelser onsdag.