Kunne ikke dokumentere abonnenter

Fire norskpakistanske aviser fikk over fire millioner kroner i pressestøtte før myndighetene stengte krana.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Medietilsynet fordeler tilskudd til minoritetsspråklige publikasjoner. Siden 2000 har fire norskpakistanske aviser mottatt tilsammen mer enn fire millioner kroner. Men etter 2006 stoppet tilsynet pengestrømmen.

opplyser avisa Utrop at det skyldes at avisene ikke kunne gjøre rede for hvor mange abonnenter de har. Ifølge den flerkulturelle avisa forsvarer avisutgiverne av Quaid, NGO-Times, Bazgasht og Al Muslim News seg med at mange abonnenter betaler kontant fordi det er en tradisjon. Og at de deler ut avisa til mange av disse i moskeene.

Forstår ikke

Forklaringen holdt ikke for Medietilsynet som krever at abonnenter betaler via bank eller post.

– Det er den eneste måten vi kan kontrollere at et abonnement virkelig er bestilt og betalt, sier seniorrådgiver Jan Erik Andersen i tilsynet til Journalisten.

Han opplyser at kun norskpakistanske har mistet støtte på dette grunnlaget. Men vil ikke kommentere påstanden om kontant betaling .

– Det trenger vi lykkeligvis ikke mene noe om. Tilsynet konstaterer bare at søkerne ikke tilfredsstiller kravet til dokumentasjon. Årsaken spekulerer vi ikke i, sier han.

Maria Ho fra den kinsesiske avisa Tongxun sier imidlertid til Utrop at hun ikke forstår hvorfor pakistanere angivelig vil betale avisabonnement kontant, når de betaler alle andre regninger i banken.

Mange år

For å få statsstøtte må minoritetspublikasjoner ha minimum 400 abonnenter. Da kan de til gjengjeld får en krone for hver de skaffer sjøl. En abonnent som betaler 200 kroner utløser altså 200 kroner fra staten.

Andersen opplyser at det er opplagsrevisoren som går gjennom avisenes regnskaper og ber om kvittering fra bank og post.

– Men avisene fikk støtte i mange år før de ble kontrollert da..?

– Etter at Stortinget vedtok å forsterke kravene til dokumentasjon, kom et nytt regelverk for tilskuddsordningen på plass i 2004. Vi varslet da at det ville komme absolutte krav om to år. I mellomtida opererte vi med en overgangsordning der søkerne fikk halvert støtten, sier Andersen.

Etterforskes

De to siste åra har ingen av de fire fått støtte. Og i år er det bare NGO Times som har søkt om tilskudd. En søknad som etter planen blir behandlet på støtteutvalgsmøtet kommende mandag.

Utrop påpeker at Fazal Hussain er utgiver av Quaid, en av avisene som har mistet pressestøtte. Han er også leder for Pakistansk Velferds Organisasjon, og er i øyeblikket under etterforskning for mulig dokumentforfalskning etter en avsløring i TV 2.

Powered by Labrador CMS