BBC på arabisk fra i dag

I formiddag startet BBC tv-sendinger med nyheter på arabisk. Det er selskapets andre forsøk med arabiske sendinger.

Publisert Sist oppdatert

BBC World Arabic er gratis og tilgjengelig i Midtøsten, Nord-Afrika og Gulfstatene. Foreløpig kringkaster kanalen 12 timer i døgnet, men på lengre sikt er planen døgnkontinuerlige sendinger. Dette er BBCs andre forsøk på å etablere en arabisk kanal. Den første ble tatt av lufta i 1996 i kjølvannet av en redaksjonell strid med saudiarabiske finansieringskilder.

BBC Arabic er kjent for å kringkaste etterrettelige og upartiske nyheter og informasjon som er sterk på analyse og ekspertise. En styrket multimedietjeneste møter behovet hos et publikum med en svært sterk appetitt på nyheter og debatt. Kanalen vil skille seg fra andre statsfinansierte kanaler ved å rapportere «without fear and favour», sier sjef for BBC World Service, Nigel Chapman.

Hard konkurranse

Dette er BBCs første offentlig finansierte internasjonale tv-kanal. Kringkasteren håper å tiltrekke seg 20 millioner seere pr. uke innen 2010 og 35 millioner brukere pr. uke for alle de tre arabiske tjenestene, tv, radio og nett. Den nye kanalen må imidlertid kjempe om seerne i et marked dominert av al-Jazeera og al-Arabiya. Andre eksisterende vestlig finansierte kanaler, har hatt problemer med å gjøre seg gjeldende.

Kutter andre steder

Kanalen koster drøyt 300 millioner kroner og er gratis via satellitt og kabel. BBC har skaffet midler til etableringen ved å legge ned radiosendinger på ti andre språk og kutte 218 stillinger. Beslutningen om å vrake nyheter på bulgarsk, kroatisk, tsjekkisk, gresk, ungarsk, kasakhstansk, polsk, slovakisk og thai har fått skarp kritikk fra fagforeningshold.

Hardt slag

Generalsekretær i det britiske journalistlaget (NUJ), Jeremy Dear, har sagt at nedbemanningen er et bittert slag for staben i BBC World Service, og at det kan skade Storbritannias innflytelse i en viktig del av det nye Europa.

BBC World Service, som finansieres av det britiske utenriksdepartementet, har hatt sendinger på 42 språk i tillegg til engelsk. Chapman mener mange av de sendingene man nå kutter, var et produkt av den andre verdenskrig. Og sier at mange nasjonale og lokale tjenester som deler BBCs verdier, i mellomtida er etablert i Europa.

Powered by Labrador CMS