Journalist Katsiaryna Andreyeva i retten i Minsk i februar 2021, hvor hun ble dømt til to års fengsel for å angivelig ha organisert en ulovlig demonstrasjon.
Journalist Katsiaryna Andreyeva i retten i Minsk i februar 2021, hvor hun ble dømt til to års fengsel for å angivelig ha organisert en ulovlig demonstrasjon.

PRESSEFRIHET:

Den belarusiske journalisten Katsiaryna Andreyeva i ny rettssak om forræderi

Sonet allerede en fengselsstraff på to år da myndighetene reiste nye siktelser.

Publisert

Den fengslede belarusiske journalisten Katsiaryna Andreyeva står for retten igjen, tiltalt for forræderi. Det melder Comittee to Protect Journalists (CPJ) på sine nettsider.

Denne uken startet Andreyevas rettssak bak lukkede dører i den sørøstlige byen Homel, ifølge et Facebook-innlegg av mannen hennes, Ihar Ilyash, og en rapport fra den polsk-baserte uavhengige kringkasteren Belsat TV, hvor hun jobber som korrespondent.

«Hun risikerer syv til 15 år i fengsel, bare for å være journalist», skrev Ilyash i innlegget, og la til at det ikke var klart hvor lenge rettssaken vil vare.

Andreyeva ble varetektsfengslet sammen med kollega Daria Chultsova i november 2020 mens hun direktesendte fra demonstrasjoner mot president Aleksandr Lukasjenkos styre. Hun sonet allerede en fengselsstraff på to år da myndighetene reiste nye siktelser mot henne i april, slik CPJ dokumenterte.

«Å prøve en journalist for retten, som allerede er fengslet på grunn av oppdiktede anklager, viser bare den hevngjerrige karakteren til den belarusiske regjeringen under president Aleksandr Lukasjenko. Det er klart at ingenting vil stoppe myndighetene fra å prøve å tie dem som dekket 2020-protestene, som krevde Lukasjenkos avgang», sa Gulnoza Said, CPJs programkoordinator for Europa og Sentral-Asia.

Belarus er av CPJ rangert på femteplass over land i verden med størst antall fengslede journalister. På årets pressefrihetsindeks havner landet på 153. plass av 180 land.

«Belarusiske myndigheter bør umiddelbart og betingelsesløst løslate journalisten Katsiaryna Andreyeva, og slutte å straffeforfølge medlemmer av pressen for deres arbeid», sa CPJ i en uttalelse dagen etter rettssakens start.

Powered by Labrador CMS