Israels statsminister Benjamin Netanyahu tiltales for økonomisk kriminalitet. Han skal blant annet ha betalt en avi. Foto: Oded Balilty / AP / NTB scanpix
Israels statsminister Benjamin Netanyahu tiltales for økonomisk kriminalitet. Han skal blant annet ha betalt en avi. Foto: Oded Balilty / AP / NTB scanpix

Skal ha betalt avis for positiv omtale

Lovet også ny lov som gagnet avisen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Den israelske riksadvokaten kunngjorde torsdag at det var tatt ut tiltale mot Benjamin Netanyahu for flere tilfeller av bestikkelser, svindel og tillitsbrudd. Han er den første sittende statsministeren i Israels historie som blir tiltalt i en straffesak.

– Dette er et kuppforsøk mot statsministeren, sa en opprørt Netanyahu på en pressekonferanse etter at nyheten ble kjent.

Han hevdet at målet med alle korrupsjonsanklagene mot ham er å kaste høyresiden ut av regjeringskontorene.

Israelsk politi har i flere år etterforsket Netanyahu og hans kone Sarah for korrupsjon.

Skal ha betalt medieeiere

Anklagene har blant annet handlet om at de to urettmessig skal ha tatt imot gaver som smykker, sigarer og champagne fra en amerikansk og en australsk milliardær i bytte mot politiske tjenester.

I tillegg skal Netanyahu ifølge tiltalen ha betalt medieeiere for å ha publisert positive nyheter om ham. Som motytelse ville han innføre tiltak som var til gagn for disse mediene.

Netanyahu har hele tiden nektet for å ha gjort noe galt og mener han er utsatt for en heksejakt.

Ekspert spår mer politisk kaos

Benjamin Netanyahu leder for tiden et forretningsministerium mens det pågår forhandlinger om å danne en ny regjering etter valget i midten av september. Torsdag ba president Reuven Rivlin nasjonalforsamlingen Knesset om å finne en ny statsminister for å unngå enda et valg.

At Netanyahu nå er tiltalt, bidrar til mer kaos i en allerede kaotisk situasjon i Israel, mener den danske midtøsteneksperten Danny Raymond. Han er ansatt ved det samfunnsvitenskapelige fakultetet ved universitetet i Aalborg.

– Netanyahu hadde håpet på at han kunne bli statsminister igjen før det ble tatt ut tiltale, og ved hjelp av fiksfakserier skape seg en form for immunitet. Men det ser ut til å være helt utelukket nå, sier Raymond til nyhetsbyrået Ritzau.

Han mener tiltalen kan være begynnelsen på slutten for Netanyahus politiske liv.

Vil ikke gå av

Netanyahu selv sa på torsdagens pressekonferanse at han ikke har noen planer om å forlate statsministerstolen.

– Jeg skal fortsatt lede dette landet, i henhold til loven.

I forrige måned måtte Netanyahu gi opp forsøket på å få på plass en samlingsregjering. Oppdraget gikk videre til opposisjonsleder Benny Gantz, men onsdag denne uken måtte han også gi opp.

FAKTA: Korrupsjonstiltalen mot Benjamin Netanyahu

  • Israels fungerende statsminister Benjamin Netanyahu er tiltalt for bestikkelser, svindel og tillitsbrudd i tre separate saker, kalt sak 1000, sak 2000 og sak 4000.
  • Sak 1000: Dyre gaver til Netanyahufamilien
    Netanyahu og hans familie anklages for å ha mottatt gaver, blant annet luksussigarer, champagne og dyre smykker, fra den australske milliardæren James Packer og Hollywood-produsenten Arnon Milchan i bytte mot politiske og økonomiske tjenester. Gavene har en samlet verdi på tilsvarende over 1,8 millioner kroner.
  • Sak 2000: En hemmelig avisavtale
    Netanyahu anklages for å ha betalt eieren av den israelske avisen Yediot Aharonot for få positiv medieomtale. Som motytelse skulle Netanyahu jobbe for å få vedtatt en lov som begrenser utbredelsen av gratisavisen Israel Hayom, som er Yediot Aharonots fremste konkurrent i det israelske avismarkedet.
  • Sak 4000: Avtale med telegigant
    Denne saken vurderes til å være den mest alvorlige av de tre tiltalene mot Netanyahu. Han anklages for ha forhandlet med Shaul Elovitch, en av hovedeierne av den israelske telegiganten Bezeq. Ifølge tiltalen var Netanyahus mål å få positiv omtale på Elovitch' nyhetsnettside Walla! i bytte mot politikk som skulle være til gang for Bezeq.
Powered by Labrador CMS