Da Bent Høie orienterte om nye koronatiltak i Oslo-regionen lørdag morgen, var det fra hytta i Bjerkreim.
Da Bent Høie orienterte om nye koronatiltak i Oslo-regionen lørdag morgen, var det fra hytta i Bjerkreim.

Artikler om Bent Høies hyttetur vekker reaksjoner, også fra Høie selv: Nå svarer DN og TV 2

– Verre å bli anklaget for å drive servil journalistikk, svarer DN-redaktør.

Publisert Sist oppdatert

– Dette er ikke en sak, twitret statssekretær (og tidligere BT- og TV 2-kommentator) Mathias Fischer (V), med henvisning til TV 2s dekning av helseminister Bent Høies hyttetur i helga.

I løpet av lørdag 23. januar laget både Dagens Næringsliv og TV 2 saker om at Høie hadde pendlet hjem til Stavanger dagen før, fredag, og reist videre til hytta i Bjerkreim kommune samme dag.

«Høie ble varslet om utbrudd av mutert virus – dro rett på hytta», er tittel på TV 2-saken på nett.

Kritisk dekning

Høie befant seg altså på egen hytte da han i et direktesendt videomøte lørdag morgen la fram nye koronatiltak for Oslo-området.

Statsminister Erna Solberg gikk kort tid etter ut med at regjeringen ba folk i området droppe hyttetur.

TV 2 fikk i løpet av lørdagen bekreftet at FHI varslet regjeringen om mutantutbruddet i Nordre Follo torsdag kveld, og spurte blant annet statsministeren:

– Men han reiste fredag morgen etter at han fikk beskjed om dette. Han har jobbet med smittevern siden mars i fjor. Burde ikke han vite at det kom til å bli et råd om at du ikke skal reise ut av kommunen?

– Tullesaker

Vinklingen i DN- og TV 2-artiklene har fått flere, blant dem både journalister og politikere, til å reagere i løpet av helga.

– Hvordan kan media bidra til økt polarisering og politikerforakt? DN : Hold my beer!, skrev stortingsrepresentant Lene Westgaard-Halle (H) på Twitter.

Rødt-politiker Mimir Kristjansson skrev først:

– Tenk om det var Jonas Gahr Støre som sendte live fra hytta i en annen del av landet sammme dag som statsministeren rykket ut og ba folk om å ikke dra på hytta. Da hadde vi hatt det gående de neste ukene.

Etter at DN og TV 2 tok opp Høies hyttetur, skrev Kristjansson, med beklagelse om at han hadde «jinxet» temaet:

– Da jeg sa at mediene ville kjørt Støre hardt på en slik sak, så mente jeg ikke at mediene burde begynne å kjøre andre politikere like hardt som ham. Jeg mente at mediene burde slutte å lage så mange tullesaker. Men neida...

– Nærmest rømte dit

Også helseministeren selv har ytret kritikk mot dekningen i løpet av helga:

– Jeg ser det er mange som reagerer på at jeg er på hytta i hjemfylket mitt i helgen. TV 2 prøver å fremstille det som om jeg nærmest rømte dit med en gang jeg fikk vite at det kom til å komme strenge råd i Oslo-området. Det er helt feil, skrev Høie på egen Facebook-side lørdag kveld.

I innlegget gikk Høie selv gjennom tidslinjen for de siste par døgnene, og hva han visste og ikke visste da han reiste til Stavanger fredag morgen, og avsluttet med at han skulle reise tilbake til Oslo søndag kveld.

TV 2: – Spørsmål journalister må kunne stille

TV 2s nyhetsredaktør Karianne Solbrække svarer om grunnlaget for å lage saken, i en sms til Journalisten:

– Hele Norge antok at Høie jobbet fra hytta i helgen, og det er derfor åpenbart et relevant spørsmål å stille. Når dro han, og hva visste han når han dro? Erna Solberg sa han reiste før beskjeden om mutert virus kom, men det viste seg at FHI hadde varslet ham om dette før han reiste. Da svarte Solberg at Høie «fungerte helt fint fra hytten». Og det er det sikkert ingen tvil om at han gjorde, men det gjelder jo også alle andre som jobber fra hjemmekontor, skriver Solbrække.

Hun skriver at man alltid kan diskutere hvor stor og viktig en sak som dette er, men at hun ikke er i tvil om at det er en sak det er riktig å publisere.

– Regjeringen har nå så mye erfaring at det er riktig å spørre om Høie burde forstått at konsekvensen av den alvorlige meldingen fra FHI, kunne bety en ytterligere nedstenging. Jeg mener dette er spørsmål journalister må kunne stille, uten sterke reaksjoner fra statsråder og andre i regjeringsapparatet. Vi har utelukkende forholdt oss til fakta i denne saken, og har ikke skrevet at Høie rømte av gårde, skriver Solbrække.

DN: – Høyst relevant

– Jeg mener det er høyst relevant å problematisere at Bent Høie satt på egen hytte mens regjeringen oppfordret store deler av befolkningen til ikke å dra på hytta. Er det én person i Norge som hadde forutsetninger for å se hvilke tiltak som kunne komme, er det vel helseministeren, skriver Janne Johannessen, redaktør nyhet og dagsorden i DN, i en epost til Journalisten.

– Vi befinner oss i en situasjon der tiltakstrøtthet gjør det ekstra krevende å gjennomføre og kommunisere innstramminger som er svært inngripende i folks liv. Da er det på sin plass å stille spørsmål ved signaleffekten av at ministeren selv befinner seg på hytta. At Høie i tillegg var klar over spredningen av det muterte viruset kvelden før han dro fra Oslo, taler også for at dette absolutt er en sak, fortsetter hun - og avslutter:

– Det hadde vært mye verre å bli anklaget for å drive servil journalistikk enn det er å høre fra indignerte politikere i sosiale medier at vi bidrar til politikerforakt.

Powered by Labrador CMS