Bygdanytt vant Gullparaplyen

Frode Fjellstad fikk prisen for «Mer enn bare en kropp».

Publisert

Gullparaplyen, Bergen Journalistlags (BJ) pris for fremragende journalistikk, ble delt ut under lagets julebord på lørdag. Den gikk til journalist Frode Fjellstad i Bygdanytt for en serie artikler om mennesker som lever med fysiske handikap. Fjellstad fikk i tillegg hederlig omtale for bildene. Ifølge Bergens Tidende var ikke prisvinneren selv til stede. Kollega Ronny Bertelsen takket på vegne av kollegaen:

– Han er fryktelig glad for alle som stilte opp med temmelig utleverende historier og bilder. Han mener prisen burde ha gått til dem.

– Utfordrer fordommer

Slik omtaler juryen årets vinnerbidrag:

«Et imponerende stykke arbeid fra en journalist i en av Bergens minste redaksjoner. Det er en fantastisk, medrivende og opplysende artikkelserie i en kroppsfiksert tid der ikke minst mediene kappes om å gi råd om slanke, veltrente, smekre og lekre kropper. Men denne serien har et helt annet perspektiv. Serien er skrevet med medmenneskelig varme og er sterk uten å være utleverende, samtidig som den utfordrer fordommer og gjør oss klokere.»

Bygdanytt har nedslagsfelt i Osterøy kommune og Arna bydel i Bergen, og redaksjonen på fem personer er klart den minste som hittil er tildelt Gullparaplyen. Prisen har siden den ble etablert i 2003 gått til journalister i NRK, TV 2 og Bergens Tidende.

Fotoparaply til NRK

Det var i år langt færre som kjempet om den gjeve prisen enn i fjor, 25 mot fjorårets 40 kandidater. Til Fotoparaplyen, som ble delt ut for andre gang, kom det inn 17 bidrag, like mange som i fjor. Christian Kråkenes fra NRK vant for Brennpunkt-reportasjen «Pandemi: Teori og praksis».

Her er resten av vinnerne (hentet fra NRK.no):

Sølvparaplyen nyheter: Øystein Bogen og Aage Aune, TV 2: «Asylsøkere i Hellas»

Sølvparaplyen magasin: «Erlend Langeland Haugen, Øyvind Lefdal Eidsvik, Håvard Ferstad, Lasse Lambrechts og Sonja Ystaas, BT: «Døden på veiene»

Hederlig omtale: Eystein Røssum og Håvard Bjelland, BT: «Eit år i Afghanistan». Elin Helgheim, NRK: «Bergensbanen minutt for minutt»

Sølvparaply, video: «Vår ære og vår makt», Dag Indrebø, NRK

Sølvparaply, stillbilde: «Festivalbildet; Salsera´en Elisabeth», Eirik Brekke, BT

Hederlig omtale, stillbilde: «Mer enn bare en kropp», Frode Fjellstad, Bygdanytt. «Padder i paradis», Jan Lillebø, BT