Markerer ytringsfriheten i helgen

I Oslo inviteres det til tegnedugnad på Universitetsplassen.

Publisert Sist oppdatert

Medieorganisasjonene inviterer til markeringer for støtte til ytringsfriheten etter terroraksjonen mot satirebladet Charlie Hebdo denne uken. I Oslo vil markeringen finne sted på Universitetsplassen i Oslo søndag klokken 13 der flere appeller vil holdes.

– Tegn

Deltagerne inviteres til selv å tegne eller skrive på vegger som settes ut på plassen.

– Føl deg fri til å tegne! er overskriften på invitasjonen.

Bak arrangementet står Norsk Presseforbund, Norsk Redaktørforening, Norsk Journalistlag i samarbeid med føderasjonen for tegnere (FECO) og den franske ambassaden.

Redaktørforeningens leder Harald Stanghelle, Journalistlagets leder Thomas Spence og Oslo-ordfører Fabian Stang er blant de som vil holde appeller.

Dempet

I Trondheim arrangeres det en markering på Torvet til samme tid, altså søndag klokken 13. Der vil representanter fra journalistene, redaktørene i tillegg til ordføreren og en prost holde appeller.

– Vi går for en dempet markering. Når folk dør i ytringsfrihetens tjeneste er det vår plikt å stille oss bak dem. Vi trenger ikke ta stilling til det trykte, sier Anne Berit Fagernes, som jobber som journalist i Adresseavisen.

Verdighet

I Bergen inviterer Bergen Journalistlag (BJ), Den Franske Allianse og Felles Innvandrerråd til appeller på Torgallmenningen lørdag klokken 14.

– Det vil bli minst en appell fra BJ sin side. Det vil bli en stille og verdig markering, sier arrangør Dag Bjørndal som til daglig jobber i Bergensavisen.

Debatt

Litteraturhuset i Oslo blir det lørdag klokken 16 arrangert en debatt under tittelen «Ytringsfrihet under angrep».

I panelet deltar blant annet tegner og forfatter Knut Nærum, NRK-redaktør Kyrre Nakkim, politisk redaktør Marie Simonsen i Dagbladet og NJ-leder Thomas Spence.

– Debatten er en felles markering mot angrepet på vår frihet. Vi ønsker å diskutere hvordan vi kan la ytringsfriheten vinne over ytringsfrykten, holde den offentlige samtale åpen og hindre alle forsøk på å true noen til taushet med vold, sier daglig leder ved Litteraturhuset Andreas Wiese til eget nettsted.

Debatten kan sees på Aftenposten.no.

Powered by Labrador CMS