Gullpennen går i år til Eirin Eikefjord, mens Lina Eide får Riksmålsforbundets språkgledepris.
Gullpennen går i år til Eirin Eikefjord, mens Lina Eide får Riksmålsforbundets språkgledepris.

Riksmålsforbundets mediepriser får i år en ekstra vinner

Deler ut gullpenn og språkgledepris.

Publisert Sist oppdatert

Riksmålsforbundets mediepriser får i år en ekstra vinner. Linda Eide hedres med en egen språkgledepris for Eides språksjov, skriver forbundet i en pressemelding.

Årets øvrige medieprisvinnere er Sigrid Sollund, Eirin Eikefjord og Torstein Bae.

For første gang deler Riksmålsforbundet ut en språkgledepris. Det er også første gang vi gir pris til en nynorskbruker, men Linda Eide fortjener honnør for å ha gjort norsk på begge målformer til lærerik underholdning i beste sendetid på TV. Med både innsikt og humør har hun skapt interesse og begeistring for vår viktigste kulturverdi – språket vårt, sier Riksmålsforbundets formann Trond Vernegg ifølge pressemeldingen.

Gullpennen går også til en vestlending: Eirin Eikefjord, kommentator og politisk redaktør i Bergens Tidende.

– Eirin Eikefjord har i mange år preget nasjonal og ikke minst vestnorsk samfunnsdebatt. Hun er forbilledlig klar og tydelig og bruker sin elegante formuleringsevne som et effektivt språklig verktøy, uttaler Gullpennens juryleder Tom Egeland.

Lytterprisen går til Sigrid Sollund, mens sjakk-kommentator Torstein Bae får TV-prisen.
Lytterprisen går til Sigrid Sollund, mens sjakk-kommentator Torstein Bae får TV-prisen.

TV-prisjuryen skriver at den har latt seg imponere av Torstein Baes talegaver som NRKs sjakk-kommentator.

– Med et levende og entusiastisk språk har Torstein Bae kommentert direktesendte sjakkpartier i time etter time, uten noen gang å la seg vippe av pinnen. Hans formidlingsevne er utvilsomt en viktig årsak til begeistringen for sjakk som har bredt seg over det ganske land, sier juryleder Camilla Eikeland.

Lytterpris-vinner er Sigrid Sollund, kjent stemme fra Dagsnytt 18.

Hun har markert seg med en variert og ofte lekende, men presis ordbruk, og skaper alltid en fin arena for meningsutveksling. Hun har en trygg forankring i språket sitt og opptrer ryddig og verdig – selv når det går en kule varmt i debattene hun leder, sier juryleder Kalle Lisberg.

Riksmålsforbundets mediepriser har lang historie. I år er det 60 år siden den første Lytterprisen ble utdelt, til meteorolog Sigurd Smebye. Han ble nektet å bruke riksmålsformer i værmeldingen, men gikk til rettssak og vant, skriver Riksmålsforbundet.

Powered by Labrador CMS