Terje Angelshaug. Foto: Martin Huseby Jensen.

Slutt på leserombud

Landets eneste leserombud går av med pensjon, og Bergens Tidende avvikler ordningen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Bergens Tidende (BT) har som eneste norske avis hatt sitt eget leserombud siden 2004. Terje Angelshaug, som tidligere har hatt en lang karriere i avisen, har fungert i stillingen siden den ble opprettet. På nyåret går han av med tidlig pensjon. BT har da valgt å avvikle leserombudet, og erstatte det med en ny ordning.

Involverer redaktørene

Fra 1. januar vil BT i stedet sette inn Jan Landro, i dag kulturredaktør, som redaktør med ansvar for leserkontakt. Hilde Sandvik tar over som kultur- og debattredaktør.

Sjefredaktør Trine Eilertsen forteller at Landro i første omgang skal utvikle et område i papiravisen der redaksjonsledelsen kommer i kontinuerlig dialog med leserne.

- Vi vil opprettholde kontakten med leserne, men ta med erfaringene vi har gjort oss med leserombudet. En av dem er at redaktørene i større grad skal være involvert i dialogen.

Økt forståelse

Angelshaug synes det er vemodig at Bergens Tidende ikke skal ha et leserombud mer.

– Jeg er lei meg for at ordningen avvikles, og synes de burde videreført den. Det blir annerledes nå. Men slik jeg har forstått det, skal ledelsen ha mer direkte kontakt med leserne, og det er jo positivt.

– Har det vært populært å være leserombud i BT-redaksjonen?

– Det vil være å overdrive å si det har vært populært. Men jeg synes det har skjedd en prosess der redaksjonen har fått økt interesse for og forståelse for lesernes synspunkter. Det er ikke bare min fortjeneste, men også en konsekvens av at mulighetene for kontakt er blitt bedre.

Eilertsen avviser at det har vært misnøye fra de redaksjonelle medarbeiderne med leserombudet, til tross for at Angelshaug ikke har gått av veien for å kritisere avisen.

– Leserombudet har hjulpet oss å være åpne om valgene vi tar og beklage de gale valgene vi tar. Jeg tror hele redaksjonen setter pris på det. Kritikken kan nok av og til oppfattes som urettferdig og urimelig, men såpass må man tåle.

Oppdatering: Setningen «Han (Landro) skal gjøre rede for redaksjonens valg og prioriteringer, og legge til rette for at leserne kommer til orde med sine synspunkter.», er fjernet etter innspill fra Trine Eilertsen. Hun presiserer: «Det er redaksjonsledelsen som skal gjøre rede for redaksjonens valg og prioriteringer, altså jeg og andre ledere. (…)Vi skal ikke lenger ha Leserombud eller andre som tar den dialogen, det er viktig at redaktørene møter leserne i denne dialogen selv.»

Powered by Labrador CMS