Kjersti Mjør fikk NTB-prisen

Kjersti Mjør (43) fra Bergens Tidende fikk torsdag kveld NTBs pris for godt mediespråk.

Publisert Sist oppdatert

– Dette er stor stas. Jeg trodde det måtte være et skjult kamera der da jeg fikk beskjeden. Det er overveldende, sier en glad Mjør til Journalisten.

Hun får prisen for sin evne til «å kunne formidle fakta og følelser i helt korte setningar». Et eksempel kan være saken om dikteren Olav H. Hauge, et annet om en ME-pasient som ble frisk. Juryen sier det er «eit kjennemerke ved tekstane til vinnaren er at dei blir til i daglegdags terreng. Vinnaren arbeider ofte ikkje på større prosjekt, slike som gir spesielt høve til å finpusse vinklingar og formuleringar. Her er det døgnet og veka som bestemmer. Det blir som regel å starte og avslutte saker innanfor korte fristar.»

Honnør til nyhetene

Det er altså en vanlig journalist med ordinære arbeidsbetingelser som har klart å gjøre seg språklig bemerket. Mjør har jobbet i BTs nyhetsavdeling i ti år og var før det i NRK. Hun har særlig ansvar for helsestoff, men juryleder og frilansjournalist Lars Aarønæs karakteriserer BT-journalisten som en typisk allrounder. En allrounder som har det lille ekstra.

– Språket er økonomisk og samtidig uttrykksfullt, sier Aarønæs.

Mjør, som skriver både på nynorsk og bokmål, ser prisen som en honnør til alle journalister der ute som fikler med språket i en hektisk hverdag.

– Jeg synes det er flott at juryen retter oppmerksomheten mot den daglige nyhetsjournalistikken. Som regel er det kolleger som skriver på glansa papir som får priser. Dette er en fjær i hatten, sier Mjør.

Andre gang

I juryen satt også forfatter Helene Uri, spaltist og komiker Shabana Rehman, PR-gründer Hans Geelmuyden og NTB-journalist Anna Nesje.

Norsk Telegrambyrå innstiftet den årlige prisen for å belønne godt språk i mediene. Det finnes flere priser for godt språk, men ingen for godt skriftspråk i mediene. NTB-prisen ble første gang delt ut i 2007 og gikk til Aftenpostens Kjetil S. Østli. Prisen for 2008 ble delt ut torsdag kveld i forbindelse med NTBs språkkonferanse på Holmen Fjordhotell.

Powered by Labrador CMS