Sjefredaktør Helge Simonnes i Vårt Land. Foto: Birgit Dannenberg
Sjefredaktør Helge Simonnes i Vårt Land. Foto: Birgit Dannenberg

Dagsavisen og Vårt Land må kutte kraftig

Mellom 25 og 30 stillinger skal bort i Mentor Medier.

Denne artikkelen er over ni år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Med signaler fra regjeringen om et tak på pressestøtten på 40 millioner kroner i året, forbereder Mentor Medier seg på kostnadskutt. Selskapets  dagsaviser Vårt Land og Dagsavisen mottok i fjor 87 millioner kroner i produksjonstilskudd fra staten. Innføres støttetaket slik den konservative regjeringen ønsker, betyr det et inntektsbortfall på mellom sju og åtte millioner kroner.

Konsernstyret i Mentor besluttet fredag å iverksette sparetiltak og har bedt datterselskapene identifisere kostnader som kan kuttes ut fra en guide. De to dagsavisene vil måtte ta mellom 13 og 15 stillinger, opplyser administrerende direktør i Mentor Medier og ansvarlig redaktør i Vårt Land, Helge Simonnes.

Vant med kutt

Begge avisene, og kanskje særlig Dagsavisen, har vært gjennom mange kostnadsrunder.

– Det er store endringer vi må gjennom, men det du må gjøre, gjør du. Vi forsøker å finne muligheter som bidrar til å holde motet oppe. Det nytter i hvert fall ikke å produsere avis slik vi gjort på 90-tallet, sier Simonnes.

Det er usikkert om kostnadskutt kan innebære redusert geografisk nedslagsfelt eller færre avisdager.

– Vi skal se på alle kostnadselementer, sier Simonnes og forteller at han ikke har begynt å tenke slike tanker.

Håper på samarbeid

Klubbleder Lise Marit Kalstad i Vårt Land sier til Journalisten at nyheten klart går inn på folk. Da vi er i kontakt med henne er det ikke gått lang tid siden de ansatte har fått beskjed om kostnadskuttene på et allmøte. Tirsdag skal redaksjonsklubben i avisen samles.

– Umiddelbart er det snakk om store summer som skal kuttes. Jeg forventer at vi blir involvert og får informasjon så tidlig som mulig, og at bli lyttet til. Det er behov for informasjon for folk har mange spørsmål.

Redaksjonsklubbene i Dagsavisen og Vårt Land har sammen levert inn høringsuttalelse om tak på pressestøtten til kulturdepartementet. Kalstad mener det er naturlig at de også samarbeider i prosessen de nå skal inn i.

Ja, det mener jeg. Det er snakk om konsernet Mentor Medier. Da tenker jeg det er naturlig at vi står sammen. Det tror jeg vi har mye å tjene på.

Gir statsråden ansvaret

Klubbleder Bernt Erik Pedersen i Dagsavisen forteller at denne meldingen viser konsekvensene av et tak på pressestøtten på 40 millioner kroner. Han mener det er alvorlig, at det er konkurransevridende og at det er vanskelig å skjønne begrunnelsen for et slikt tak.

– For Dagsavisen tror og håper jeg det vil være mulig å kutte kostnadene uten at det går utover den redaksjonelle bemanningen. Men det blir tøft. Ansvaret for dette legger jeg på kulturministeren.

– Dagsavisens medarbeidere er vant til å jobbe hardt og å lage god avis, og vi er ikke uvant med å gjøre dette under krav om innsparinger. Det nye her er at dette kommer som følge av endrede rammebetingelser.

Styrene i Mentor Mediers datterselskap må gi tilbakemelding om tiltak innen utgangen av januar. Mentor eier også blant annet avisen Klar Tale, Programbladet, den svenske kristne avisen Dagen og Universum.

Powered by Labrador CMS