Hun er årets Osloredaktør

Og Redaktørforeningen gjorde ekstra heder på Bernt Olufsen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Taras redaktør Torunn Pettersen vant kappløpet om å bli årets Osloredaktør foran selveste kringkastingssjefen Hans-Tore Bjerkaas og Journalistens egen Helge Øgrim.

«I en tid der samtlige printmedier kjemper mot opplagsfall og annonsesvikt, har årets redaktør klart å øke både opplag, lesertall og annonsevolum. I de siste seks årene har prisvinneren hatt en usvikelig tro på eget konsept, og har arbeidet målrettet og med klare visjoner. Med en smittende entusiasme har hun klart å definere og lykkes innenfor en ny målgruppe og dermed skapt et nisjemagasin som ikke eksisterte for seks år siden, men som i dag er den tyngste aktøren på sitt felt.

Takket være en sterk redaksjonell integritet, og en unik konsept- og målgruppeforståelse fremstår dette produktet i dag som særdeles veltilpasset både hva gjelder journalistisk kvalitet, og kommersiell teft.

Årets redaktør er så vel en utvikler som en igangsetter av flere redaksjonelle nyskapninger. Hun er en meget god redaksjonell leder med sterk forankring i faget, og har en solid evne til å stake ut en definert og klar kurs der både de daglige utfordringer og de lange linjers strategi vies stor oppmerksomhet.

Årets redaktør har en sjelden evne til å skape entusiasme og lagånd som får folk til å trekke i samme retning,» skriver juryen i sin begrunnelse.

Meningsbærer

Mode Steinkjer (Dagsavisen), Hanne Skartveit (VG) og Marie Simonsen (Dagbladet) var alle tre nominert til prisen for årets meningsbærer. Prisen gikk til Havnelagerets Simonsen.

«Prisvinneren mener mye om mangt, og har gledet og forarget, provosert og engasjert mange lesere gjennom mange år. Årets meningsbærer har penn med brodd og stikker hardt i gutteklubber og kongehus, prester og politikere.

Prisvinneren tok i sin tid redaktørjobben med et ønske om makt og innflytelse. Hun har sagt om seg selv at hun ikke har autoritetsangst. Dette gir tydelige og sterke meninger – som er meislet ut i et godt språk.

Prisvinneren er aldri lettvint. Meninger underbygges med forskning og statistikk, til en helhet som gir tyngde og substans. Prisvinneren skriver om mange temaer, men det er på feltet likestilling og kjønn hun har fått mest oppmerksomhet.

Prisvinneren er svært aktiv – både i egen avis og på andre arenaer. Det siste året har hun utgitt bok om likestilling, opprettholdt stor produksjon i egne spalter, samtidig som hun deltar i samfunnsdebatten i mange kanaler. Prisvinneren har omfavnet sosiale medier og er den norske redaktøren som har flest følgere på Twitter.»

Heder

VGs mangeårige sjefredaktør Bernt Olufsen takket av i forrige uke. Torsdag ble han hedret med egen pris i Oslo Redaktørforening.

«Prisvinneren er fortsatt i 50-årene. Men han kan se tilbake på et langt og imponerende liv i journalistikken. For det er nettopp i journalistikken denne prisvinneren og redaktøren har gjort seg bemerket.

Som journalist, vaktsjef, redaksjonssjef og nyhetsredaktør. Og ikke minst som sjefredaktør. I en meget spennende og krevende tid for mediene, der papir har fått selskap av de digitale plattformene.

Han har vært banebrytende for journalistikken og for moderniseringen av den. Han har, inntil for få dager siden, vært sjef for et nyskapende, utviklingsorientert og innovativt redaksjonelt miljø. Fjellstø, energisk og inspirerende i sin lederrolle.

”En tabloidslugger, men også en pressens gentleman” ble det uttalt under hans avskjedsselskap. Han er redaktøren med stor R. En toneangivende foregangsmann sågar med egen spalte i sitt 17. år som sjefredaktør. Han har skrevet historie som pressemann, på avisens og egne vegne.»

Juryen har bestått av tidligere forlegger William Nygaard, sjefredaktør i NTB Pål Bjerketvedt, Kristin Ma Berg i Schibsted Forlagene, Martin Riber Sparre, Dagens Næringsliv og leder i Oslo Journalistklubb og Nina Kristiansen, ansvarlig redaktør i forskning.no

Powered by Labrador CMS