Det var vinteren 2018/2019 at flere av hendelsene som Laila Anita Bertheussen nå er tiltalt for, inntraff ved familiens adresse.
Det var vinteren 2018/2019 at flere av hendelsene som Laila Anita Bertheussen nå er tiltalt for, inntraff ved familiens adresse.

Familiemedlem varsler pengekrav etter medienes bruk av privat Bertheussen-bilde

Har trolig krav på betaling, mener pressetopp.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Oppdatering kl 14.05: NTB scanpix sier at de vil betale for bildebruken.

Et familiemedlem av Laila Anita Bertheussen har kontaktet en rekke medier den siste tiden, angående bruken av et privat bilde.

Bertheussen står tiltalt for flere tilfeller av trusler mot sin samboer, tidligere justisminister Tor Mikkel Wara. Straffesaken starter i Oslo tingrett neste uke.

Journalisten får bekreftet at et familiemedlem har tilkjennegitt seg som fotografen av bildet overfor flere titalls medier, og bedt om oversikt over hvor mye bildet har blitt brukt.

Det aktuelle bildet framstår som et portrettbilde av en smilende Bertheussen.

Varsler krav

Familiemedlemmet påpeker at all bruk har vært ukreditert, og at tillatelse ikke er gitt fra verken fotograf eller person på bildet.

Samtidig varsler familiemedlemmet at all tidligere bruk vil bli fakturert, med tillegg for brudd på åndsverksloven. Personen melder videre at framtidig bruk skal krediteres og honoreres etter gjeldende satser.

Journalisten har sett henvendelsen sendt til mediene.

Pressetopp: – Har nok krav på vederlag

Assisterende generalsekretær Reidun Kjelling Nybø i Norsk Redaktørforening bekrefter at de onsdag har sendt ut en melding til sine medlemmer om de mange henvendelsene.

– Flere medlemmer har spurt oss om råd i forbindelse med dette, og vi har gitt råd om å avvente mens NTB jobber med en fellesavtale om bildebruk, sier Nybø.

Samtidig sier generalsekretær Arne Jensen at familiemedlemmet ser ut til å ha sitt på det tørre.

– Jeg har ikke oversikt over hvor mange tilfeller av bruk dette gjelder, og hvor alle mediene har fått bildet fra, selv om mange nok har det via NTB. Etter det jeg kan se, har nok opphavspersonen krav på vederlag her, iallfall vil man ha det i mange tilfeller. Men det er også klart at mediene har rett til å bruke bildet, sier Jensen til Journalisten.

Han viser til åndsverkslovens paragraf 36, om bruk av verker knyttet til såkalte dagshendinger.

Powered by Labrador CMS