Denne artikkelen er over seks år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Annonse
Vestlendingen som flyttet til byen for å få seg utdannelse, er ordene hun bruker for å beskrive seg selv. For er det en ting fotograf Line Hårklau har så er det utdannelse. En master i idrettsvitenskap, en påbegynt bachelor i bioingeniørfag og en bachelor i fotojournalistikk er hva hun kan skilte med. Hun var ferdig utdannet fotojournalist i fjor, og har allerede rukket å bli nominert til årets bilde.
Det var en periode hun ikke visste ikke hva hun ville. Tilværelsen var mørk, og selv om hun hadde mange års utdannelse, var det ikke det hun følte hun skulle gjøre i livet.
– Av en eller annen grunn fant jeg fram kameraet. Jeg hadde et kreativt underskudd som måtte ut. Det var nok undertrykt av all den akademiske utdannelsen, ler hun.
Hårklau begynte å fotografere, kjøpte fotobøker, eksperimenterte masse med kameraet og ble hekta. Hun forstod etterhvert at det var mer som skulle til for å kunne jobbe som fotograf, og søkte seg inn på fotojournalistutdanningen.
27 dager i hvitt lys
Under fotojournalistutdanningen søkte Hårklau seg fri for å krysse Grønland. 27 dager på ski med ni ukjente. Hun ville at bildene hun tok skulle bli noe hun ikke hadde sett før. I etterkant sliter hun litt med å forsvare reisen til Grønland for å gå på ski. Hun ville prøve seg på en langtur, og samtidig ta tak i denne absurditeten som ligger i å nettopp gjøre dette. Hvorfor forlate varmekabler og en myk seng frivillig? Grønlandprosjektet ble personlig og krevende.
Lengter etter fjell
Hårklau er opptatt av naturen. Så opptatt at hun har begynt å studere igjen. Denne gangen human atferdsøkologi på universitetet. Det siste året har hun grublet mye på hva som skjer med verden, og opplever at friluftslivet i flere tilfeller bringer med seg negative konsekvenser for naturen gjennom reiser og forbruk av utstyr. Samtidig må vi oppleve naturen for å ønske å ta vare på den.
– Jeg føler meg maktesløs. Plutselig er det å være ute i naturen mer komplekst. Ofte har du jo en tanke om at friluftjournalistikk er idyll, solnedganger, men det ligger veldig mye mer der som forteller mer om vår tid. Hva vi er skapt til, sier fotografen.
Nominert til årets bilde
Hårklau leverte inn to reportasjer fra Kina til Årets bilde. Turen til den andre siden av jordkloden ble en kræsjlanding for henne. Pitchen til prosjektet ble laget i Norge uten noen som helst kontakt med Kina. Den opprinnelige planen om å fotografere overvektige barn ble forkastet raskt. Å snakke med kinesere om et sensitivt tema på et språk hun ikke forstod ble for tungt. I et ledd i prosessen videre satt hun seg utenfor et universitet for å prøve å finne noen studenter som snakket engelsk. Via en professoir og WeChat kom hun i kontakt med en engelskstudent, Luojun Xuchen.