Frilansfotograf Maria Gossé har tatt et bilde av forfatter Sumaya Jirde Ali som HRS har brukt i en montasje sammen med en kakerlakk.

Frilansfotograf Maria Gossé har tatt et bilde av forfatter Sumaya Jirde Ali som HRS har brukt i en montasje sammen med en kakerlakk.

Har anmeldt HRS for å ha brukt bilde av Sumaya Jirde Ali i kakerlakk-montasje uten tillatelse

HRS beklager og vil betale for bruken.

Publisert Sist oppdatert

Frilansfotograf Maria Gossé har anmeldt Human Rights Service (HRS) for brudd på åndsverksloven, fordi de har brukt hennes bilde av Sumaya Jirde Ali uten tillatelse i en montasje med en kakerlakk.

Bildet ble tatt på oppdrag fra forlaget Samlaget i forbindelse med utgivelsen av Alis bok «Ikkje ver redd for sånne som meg» i 2018. Det er Gossé som eier rettighetene til bildet. Samlaget har betalt for å bruke bilde i avtalte kontekster, opplyser hun.

– Bildet er kun til bruk i forbindelse med omtale av boka og av Jirde Ali som forfatter. HRS har aldri kontaktet meg om tillatelse til å bruke bildet, og de har heller ikke betalt noe for det, skriver Gossé i en melding til Journalisten.

Håkon Kolmannskog, forlagssjef i Samlaget, bekrefter til Journalisten at heller ikke de har blitt kontaktet om bildet av HRS.

Omstridt montasje

Rights.no, som drives av HRS, publiserte en bildemontasje av forfatter Sumaya Jirde Ali ved siden av en kakerlakk i en artikkel om kvinnen som i forrige uke ble dømt i Høyesterett for å ha kalt Ali for en «korrupt kakerlakk».

– Jeg reagerer veldig på at portrettet brukes uten tillatelse, og spesielt at det settes inn i en montasje som tvinger bildet inn i en meningskontekst det ikke hører hjemme i, skriver Gossé videre.

I en e-post til Journalisten skriver Rita Karlsen, daglig leder i HRS, at bildemontasjen er laget av en fotograf, og at vedkommende er usikker på hvor bildet er fra.

– Dermed kan vi heller ikke avvise at bildet av Sumaya Jirdi Ali som er benyttet i fotomontasjen er tatt av Maria Gossé.

Hun skriver videre:

– At underleverandør gjør en feil er beklagelig, med det er uansett vårt ansvar. Derfor vil vi selvsagt betale Gossé og benytter anledningen til å beklage overfor henne. Vi har da også erstattet aktuell sak med et annet bilde.

Gossé svarer at hun ikke ønsker penger fra HRS.

– Dette handler ikke om penger, det handler om misbruk av åndsverk. Jeg ønsker på ingen måte å legitimere misbruken av bildet ved å motta betaling, sier hun.

Kontroll av bilder

Onsdag meldte Klassekampen at Antirasistisk senter ville anmelde montasjen.

Rune Berglund Steen, ved Antirasistisk senter, sa til avisa at bildet minnet om nazistisk propaganda. Rita Karlsen, redaktør for Rights.no, uttalte at bildet kun var brukt som en illustrasjon på det saken handlet om, nemlig Ali og bruk av ordet kakerlakk.

Rights.no har nå skrevet denne forklaringen i den opprinnelige saken. De langer likevel ut mot Klassekampen i en kommentar, der de blant annet beskylder avisa for å ha publisert bildemontasjen som en faksimile i sin egen sak.

Der står det:

«Klassekampen benytter også vår illustrasjon i sin helhet uten samtykke, og kaller det 'faksimile', hvilket er noe helt annet. Vi kan således sende dem en regning for tyveri av vårt åndsverk på standardbeløpet 3.600 kroner.»

Til dette skriver Karlsen til Journalisten:

– Når det gjelder Klassekampen var det nok mer som en spøk, selv om vi på daværende tidspunkt trodde at opphavsrettighetene til montasjen lå hos oss. I dagens informasjonsteknologiske samfunn vil vi tro at man knapt fikk gjort annet enn å skulle kontrollere all bruk av bilder eller annet.

Denne saken er oppdatert: I den første versjonen av denne saken sto det at Maria Gossé vurderte å anmelde HRS. Saken er oppdatert med at Gossé har anmeldt dem for brudd på åndsverksloven. Saken er også oppdatert med Gossés reaksjon på at HRS ønsker å betale for bruken av bildet, og bekreftelse fra Samlaget at de ikke har blitt kontaktet av HRS.

For ordens skyld, journalist Guro Flaarønning og Maria Gossé var begge tilknyttet Klassekampen, som sommervikar og frilanser, sommeren 2018.

Powered by Labrador CMS