– Dette kan bidra til å gi framtidige velgere et nyansert forhold til politikk og til politikere, sier utviklingsdirektør Geir Terje Ruud i NTB. Foto: NTB scanpix
– Dette kan bidra til å gi framtidige velgere et nyansert forhold til politikk og til politikere, sier utviklingsdirektør Geir Terje Ruud i NTB. Foto: NTB scanpix

NTB og Redd Barna lanserer valgomat for barn: – Kan gi grunnlag for gode diskusjoner

Nesten 100 lokalaviser har takket ja til å ha valgomaten på sin nettside.

Publisert

Fra 26. august, og helt fram til Barnas Valgdag 5. september, kan alle som går i femte- til tiendeklasse stemme på det partiet de mener skal vinne valget i sin kommune.

Dette er Redd Barna og Nordic Sceen som står bak Barnas Valg. Ved stortingsvalget for to år siden, deltok 60.000 barn.

Nytt av året er en egen valgomat rettet mot barn.

Valgomaten blir distribuert av NTB og nesten 100 lokalaviser skal ha takket ja til å ha den på sin nettside, skriver Redd Barna i en pressemelding.

– Dette kan bidra til å gi framtidige velgere et nyansert forhold til politikk og til politikere. Valgomaten kan gi grunnlag for gode diskusjoner i klasserom og kanskje også hjemme, sier utviklingsdirektør Geir Terje Ruud i NTB ifølge pressemeldingen.

I valgomaten må elevene forholde seg til ulike påstander av denne typen:

  • Elever bør fortsatt få lekser
  • Alle barn bør få et gratis måltid på skolen hver dag
  • Det må bli slutt på at de som kjører bil må betale bompenger

Når hele valgomaten er gjennomført, vil barna få vite hvilket parti de er mest enig med.

– Politikk er ofte komplisert, og det er vanskelig å finne ut hva de ulike politikerne faktisk mener. Vi har derfor tatt på oss oppgaven om å gjøre politikk gøy, spennende og viktig, sier Birgitte Lange, generalsekretær i Redd Barna.

Det skal også lanseres en egen nettside med 12 informasjonsvideoer, quiz, undervisningsopplegg for lærere og musikkvideoen til årets Barnas Valg-låt.

Alle partiene har også laget 11 ulike partiprogrammer rettet mot barn – ett barnepartiprogram pr. fylke, opplyser Redd Barna.