Bjørn Kristoffer Bore, ny publisher i Vårt Land. Redaksjonsklubben er glad for digitalkompetansen. Bore startet som nettjournalist tilbake i 1995. Foto: Adrian Nielsen/Vårt Land
Bjørn Kristoffer Bore, ny publisher i Vårt Land. Redaksjonsklubben er glad for digitalkompetansen. Bore startet som nettjournalist tilbake i 1995. Foto: Adrian Nielsen/Vårt Land

En av pionerene innenfor norsk nettjournalistikk er Vårt Lands nye sjefredaktør

Bjørn K. Bore går fra Dagbladet til Vårt Land.

Publisert Sist oppdatert

Bjørn Kristoffer Bore (49) er ansatt som ny sjefredaktør og administrerende direktør i Vårt Land. Han kommer fra stillingen som redaksjonssjef i Dagbladet Pluss og konstituert magasinredaktør i Dagbladet. Bore har de siste 20 årene hatt ulike roller i Dagbladet.

– Vi er svært fornøyd med å ha fått ansatt Bjørn Kristoffer Bore som ny sjefredaktør og administrerende direktør, sier Per Magne Tveiten, styreleder i Vårt Land i en pressemelding.

– Bore har tung redaksjonell erfaring, og har vært sentral i større omstillingsprosesser og digitaliseringsarbeid, herunder arbeidet med Dagbladets suksess på digital abonnementsmodell. Vi mener Bore har de beste forutsetninger for å lede Vårt Land gjennom en tid med store endringer og muligheter.

Vekstpotensial

Bore påpeker selv at Vårt Land er en unik avis med et spesielt oppdrag.

– Avisen er limet i kristen-Norge, og er en viktig avis på tvers av verdimessige og politiske skillelinjer.

Han sier videre:

– Avisen har en redaksjon som er den aller beste på sitt felt i Norge. Vårt Land har et stort vekstpotensiale, spesielt på det digitale området.

– Hva tar du med deg fra Dagbladet?

– Det mest åpenbare er erfaring og kunnskap om digital vekst og digitalt abonnement. Dette er nok det viktigste. Jeg kan mye om avisdrift, og er en avismaker, ikke en åndsfyrste.

– Søkte du på stillingen?

– Jeg har ikke lyst til å si noe om det, slike prosesser er alltid litt fram og tilbake, men det er åpenbart at jeg hadde lyst på jobben.

– Hvor lenge har du visst at du blir Vårt Lands nye toppsjef?

– Det har jeg heller ikke lyst til å si noe om.

Har gode rådgivere

– Du skal ikke kun være sjefredaktør, men også administrerende direktør. Hva synes du om det?

– Jeg har alltid ment at en ryddig og solid økonomi er viktig for kritisk og gravende journalistikk. Det gir redaksjonelle muskler og uavhengighet. Hvordan det blir å ha dette ansvaret, vet man ikke før man prøvd. Jeg har gode rådgivere.

– Flere av dine forgjengere har vært tydelige samfunnskommentatorer, ser du for deg en slik rolle?

– Noen redaktører er veldig synlige eksternt, mens andre er tydelige internt. Jeg skal finne min rolle, og gi rollen det avisen trenger. Jeg kommer ikke til å bruke redaktørrollen som en prekestol for personlige ting, men ser på rollen som en lyskaster som opplyser samfunnet og sprer lysglimt i mørket.

– Blir du en skrivende redaktør?

– Det viktigste for meg er å finne en samlende retning sammen med redaksjonen. Så får vi se. Jeg er litt rusten som skribent etter mange år som mellomleder i Dagbladet.

– Hvis du skulle ha skrevet morgendagens leder i Vårt Land, hva ville temaet ha vært?

– Jeg er fremdeles ansatt i Dagbladet, og her skal jeg ikke skrive noen leder. Så det vil jeg ikke mene noe om.

– Er du Vårt Land-leser i dag?

– Jeg er abonnent, og jeg har hele tiden fulgt med på hva avisen har holdt på med. Ikke minst digitalt.

Har noen tanker

– Noen åpenbare forbedringer Vårt Land kan gjøre på nett i dag?

– De tankene jeg har om det skal jeg først dele med de ansatte i Vårt Land.

– Noen planer om andre endringer?

– Jeg har noen tanker og ideer, men dette vil jeg først ta med de som jobber der.

– Ingen revolusjon?

– Jeg tror på kontinuerlig produktforbedringer.

– Din forgjenger fikk sparken. Har du gjort deg noen tanker om det?

– Det er åpenbart at dette har vært en vanskelig konflikt for Vårt Land, men jeg velger å se framover, og har ingen kommentar til den konflikten utover det. Pilene peker oppover nå.

Tiltredelsestidspunktet for Bore er enda ikke klart, men det blir i løpet av første halvår 2019.

– Jeg har en del oppgaver som jeg må avslutte i Dagbladet, slik at jeg ikke skaper unødvendige problemer for nåværende arbeidsgiver. I tillegg håper jeg å få til en liten ferie før jeg tiltrer.

Bjørn K. Bore er sønn av tidligere Vårt Land-sjefredaktør Thor Bjarne Bore og tidligere Vårt Land-journalist Marie Rein Bore. Han er gift med TV 2-redaktør Anne Weider Aasen, som også representerer redaktørene i Pressens Faglige Utvalg (PFU).

Blant norske nettjournalister var han en av pionerene, og startet i 1995 som journalist i Schibsted Nett, som senere ble til Scandinavian Online og Sol.no.

Digitalkompetanse

Redaksjonsklubbens leder Ane Bamle Tjellaug sier at Bore er et godt valg for avisen, og at de ser frem til at han skal begynne.

– Bore har mye av det vi har vært på jakt etter, slik som redaksjonell erfaring og ledererfaring. Han har og verdifull kompetanse fra å ha vært med på å snu Dagbladet fra å være en papirpublikasjon til å bli en digital publikasjon, som er noe vi står midt oppe i, sier Tjellaug til Journalisten.

Ane Bamle Tjellaug er leder for redaksjonsklubben i Vårt Land. Foto: Evelyn Pecori

Ane Bamle Tjellaug er leder for redaksjonsklubben i Vårt Land. Foto: Evelyn Pecori

Reaksjonene i redaksjonen beskriver hun som positive.

– Nå har vi gått lenge uten en avklaring, så det er fint at dette blir avgjort. Folk syns dette er en god nyhet og tror dette blir bra.

Konstituert redaktør Alf Gjøsund var søker til sjefredaktørstillingen, men går nå tilbake til stillingen som religionsredaktør.

– Vi mister ikke ham. Han har en viktig rolle som religionsredaktør fordi han har god kompetanse på vårt kjerneområde, sier Tjellaug.

For ordens skyld: Roger Aarli-Grøndalen og Bjørn K. Bore har kjent hverandre siden midten av 90-tallet, og med ujevnt mellomrom møtt hverandre i sosiale settinger.

Powered by Labrador CMS