Bjørn Olav Jahr mottar Åpenhetsprisen.

Bjørn Olav Jahr får Åpenhetsprisen 2022

Hedres for arbeidet med Tengs- og Baneheia-saken.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Forfatter og journalist Bjørn Olav Jahr tildeles Åpenhetsprisen 2022 av Kommunikasjonsforeningen for «sitt banebrytende arbeid med to av de mest omtalte drapssakene i norsk historie: Birgitte Tengs-saken og Baneheia-saken».

«Jahr har på forbilledlig vis vært pådriver for større åpenhet og innsyn i både politi og rettsvesen. I løpet av kun én uke i oktober 2022, har Jahrs utrettelige arbeid bidratt til å avdekke to grove justismord i Norge. Han har snudd opp-ned på hele Norges oppfatning om de to sakene og startet en filleristing av både politi, rettsvesen og media. Nå er det tid for selvransakelse, og sterke beklagelser har kommet fra flere hold», heter det i juryens begrunnelse.

Jahr har skrevet bøker om både Tengs- og Baneheia-saken, og var tidlig kritisk til dommen mot Viggo Kristiansen.

– Det er utrolig hyggelig å få tildelt en pris som denne. Jeg vet at mange har kalt frifinnelsen i Baneheia-saken for en mørk dag for den norske rettsstaten, men jeg vil understreke at dette utelukkende bør ses på som en lys dag for rettsstaten. Nå har vi sjansen til å gjøre mange og viktige forbedringer, blant annet for å sørge for økt åpenhet og innsyn, sier Jahr selv i en pressemelding om tildelingen.

Powered by Labrador CMS