Mentor vil ha Rogalands Avis

Blir etter planen en selvstendig avis, ikke nok en lokal utgave av Dagsavisen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Oppdatert med kommentar fra redaksjonsklubben.

Mentor Medier har inngått intensjonsavtale om kjøp av 100 prosent av aksjene i Rogalands Avis AS fra Tanke Media AS. Oppkjøpet forutsetter styregodkjenning i Mentor Medier når styret skal behandle saken 5. september. Rogalands Avis kan igjen komme ut seks dager i uken på papir.

– Planen er å drifte Rogalands Avis i tett samarbeid med Dagsavisen. Rogalands Avis vil bestå som eget aksjeselskap og en egen avis, og Bjørn Sæbø fortsetter som sjefredaktør. Dagsavisens sjefredaktør og administrerende direktør Eirik Hoff Lysholm vil gå inn som administrerende direktør i Rogalands Avis, sier konsernsjef Helge Simonnes i Mentor Medier i en pressemelding.

RA mottok i fjor 13 millioner kroner i pressestøtte. 

Mentor Medier, som blant annet gir ut Vårt Land og Dagsavisen, mottok i fjor 87 millioner kroner i pressestøtte for de to titlene.

Det er foreløpig ikke kjent hva Mentor Medier har avtalt å betale for Rogalands Avis. Journalisten får opplyst at Mentor skal ha en økonomisk gjennomgang av RAs regnskaper og balanse, en såkalt due dilligence, førstkommende fredag.

Spytter inn penger

Selgeren er Tanke Media, som Roar Hasle eier to tredeler av. Han sier det ikke er tilknyttet andre forbehold til intensjonsavtalen enn gjennomgangen av regnskapet. Salgssummen vil han ikke kommentere konkret.

– Men dette får vi ikke mye for, sier Hasle.  

Selgeren sier pengene i avtalen i størst grad dreier seg om at Mentor Meider må spytte inn penger.

– De må tilføre midler og likviditet. Den negative egenkapitalen er på rundt fire millioner kroner, så det ligger rundt der. 

Hasle sier avisen ligger an til et lite overskudd i inneværende år, men at likviditetssituasjonen har vært anstrengt. 

Selv anslår han at han kommer ut av avisen omtrent i null etter noen års eierskap.

Sprer seg

Hvis styret i Mentor Medier godkjenner oppkjøpet av Rogalands Avis, vil Dagsavisen drifte to ekstra utgaver, Dagsavisen Fremtiden i Drammen og Dagsavisen Moss Dagblad, samt RA som en selvstendig avis.

 – Vi posisjonerer oss for en digital framtid der vi håper at det skal være rom for journalistisk konkurranse og mangfold ved siden av de store nummer én-avisene. På veien dit tror vi at det er vesentlig at vi klarer å lage kvalitetsaviser på papir også. Leserne skal få alt det lokale innholdet de får i Rogalands Avis i dag. På toppen av dette kommer vil til å tilføre avisen kommentarer, innsikt og oversikt over det viktigste som skjer i Norge og resten av verden fra Dagsavisens produksjon, sier Lysholm.

Snuoperasjoner

Både Dagsavisen og Rogalands Avis har vært gjennom store og nødvendige økonomiske snuoperasjoner de siste årene. For tre år siden ble Rogalands Avis solgt ut av A-pressen til daværende administrerende direktør Raymond Lind og sjefredaktør Bjørn Sæbø. Sistnevnte overtok senere også direktørjobben. Avisa har hatt negativt driftsresultat de siste seks årene.

Men etter fjoråret skimtet Sæbø lys i enden av tunnelen. I fjor hadde avisen et driftsunderskudd på 972.206 kroner, mens det endte med minus 7,4 millioner kroner i 2012.

Mentor medier ønsker å øke antall utgivelser av RAs papirutgave fra tre til seks dager i uken.

– Dette kan vi få til fordi Dagsavisen og Rogalands Avis skal samarbeide tett. Disse to avisene deler samme verdier og stolte historie, og vi er også enige om nummer to-avisenes viktige rolle i et lokalsamfunn. Dette er en offensiv satsing på å bevare slik konkurranse og mangfold gjennom det som er veldig tøffe tider i mediebransjen, uttaler Sæbø og Lysholm i pressemeldingen.

– Forstår RA

RAs hovedeier Roar Hasle er glad for avtalen.

– Vi håper denne intensjonsavtalen blir permanent etter styremøtet i Mentor Medier. Vi har hatt andre alternativer, men valgte en løsning som vi tror er best for å sikre arbeidsplasser og kvalitetsjournalistikk. I tillegg betyr det mye for meg at vi nå overlater avisen til eiere som forstår RAs posisjon og historie, uttaler Hasle.

Pål Karstensen er leder av redaksjonsklubben, som teller ti medlemmer. Han forteller om stor lettelse og framtidsoptimisme etter at nyheten ble kjent.

– Det er utrolig kjekt at vi nå kan senke skuldrene og fokusere på å utvikle produktet vårt. Vi har opplevd en langvarig usikkerhet om hva som skulle skje med RA. Økonomien er blitt noe bedre i år, men det har samtidig vært usikkerhet om et eventuelt oppkjøp. Vi ønsker å lage et best mulig produkt for våre lesere, derfor er det bra for oss å kunne slippe bekymringene og gå tilbake til seks utgivelser i uka, sier Karstensen.

Tror på avtale

Han opplever det som positivt at RA kan styrkes med både utenriks- og innenriksstoff fra Dagsavisen og eventuelt andre Mentor Medier-publikasjoner.

– Det er foreløpig kun en intensjonsavtale, men jeg ser ikke grunn til at Mentor skulle finne noe i våre regnskaper som ikke våre egne revisorer har funnet tidligere.

Powered by Labrador CMS