Jan Thoresen har sammen med Morten Øverbye fått 500.000 kroner i støtte til nyhetsblogg. Foto: Terje I. Olsson.
Jan Thoresen har sammen med Morten Øverbye fått 500.000 kroner i støtte til nyhetsblogg. Foto: Terje I. Olsson.

Gir millioner i bloggstøtte

Fritt Ord har delt ut 2,5 millioner til 16 mottakere. To tidligere Dagblad-medarbeidere blant vinnerne.

Publisert Sist oppdatert

Spekteret av innhold i de 16 bloggene som har mottatt penger er bredt, og blant disse er det også noen kjente navn i Presse-Norge.

Dagbladets tidligere nyhetsredaktør Morten Øverbye og Hjemmet Mortensens Jan Thoresen har mottatt mest. De får 500.000 kroner i støtte for å etablere en nyhetsblogg fra nyttår. Bloggen skal ifølge søknaden gi ressurspersoner i nyhetsbildet en plattform til ubeskåret ytring på bloggens forside. Svenske Newsmill er trolig blant forbildene.

Åpne blogger

Øverbye sluttet i Dagbladet i sommer etter at han gikk av som nyhetsredaktør i juni. Thoresen var utviklingsredaktør i Dagbladet.no til han sluttet i desember 2007.

Morten Øverbye kaller både Newsmill og Huffington Post inspirasjonskilder.

– Tidligere åpnet norske nettaviser seg mot brukerne. Nå er det på tide å åpne bloggerne mot et bredt publikum, sier han til Journalisten. Han og Thoresen tenker å etablere nyhetsbloggen på en utbredt plattform som WordPress. Tanken er å gjøre det enklere for bloggere å nå et stort publikum.

– Vi vurderer en Creative Commons-lisens så innholdet kan publiseres mange steder. Selvsagt også på bidragsyternes egne blogger.

Øverbye sier han vil bruke mye tid framover på prosjektet. Thoresen deltar mens han fortsetter i stillingen som nettredaktør i Hjemmet Mortensens Klikk.no.

I søknaden til Fritt Ord tar de sikte på driftsbalanse i løpet av 2011.

Bredde

Skribent og spaltist Walid al-Kubaisi har fått 310.000 kroner til å etablere en blogg for sekulære muslimer. I søknaden skriver han at sekulære og liberale muslimer er marginalisert selv om de utgjør majoriteten av den muslimske minoritet. Gjennom bloggen ønsker han å etablere en bredere debatt, som ikke skal begrenses til en debatt om islam, men også om norske forhold.

VG-journalist Elisabeth Breien Ellingsen mottar 300.000 kroner til en politisk bloggportal. Ellingsen skriver at hun ønsker å skape en portal som viser vei til alle relevante blogger.

…………………………………………………………………………………………………….

Se hele Fritt Ords kunngjøring med lenker til de etablerte bloggene her.

…………………………………………………………………………………………………….

Humor og krig

Satirebloggerne 5080.no har fått 230.000 kroner til videreutvikling. Det er Markus Gaupås Johansen og Sturle Vik Pedersen som står bak satirebloggen, som også har hatt en gående stoffutveksling med Journalisten.no. Pengene skal blant annet brukes til å knytte eksterne skribenter til bloggen.

Anders Sømme Hammer mottar 220.000 kroner for en blogg fra Afghanistan. Hammer kom for litt siden ut med bok hvor han kritiserte mediene for deres dekning av krigen og landet. Han vil publisere historier fra krigen man ikke får ved å reise med soldatene.

Flere

Videre har Ivar Johansen fått 150.000 kroner til sin blogg. Pål Hivand får 100.000 kroner i støtte til sin blogg om varsling, Foreningen for masterformidling har fått 100.000 kroner til sin blogg.

Mette Lindbæk får 92.500 kroner for å skrive blogg fra Kina. Maria Gjerpe er tilgodesett med 80.000 kroner, mens Maren Agdestein, Linn Søvig og Hedvig Myklebust har mottatt 62.500 kroner til blogg om dataspill og samfunnskritikk.

Roar Sørensen og Else Berit Kristiansens litteraturblogg støttes med 70.000 kroner, mens Jan Arild Snoen får 75.000 kroner til å videreutvikle sin mediekritiske blogg. Anne Tostrup Worsley har fått 80.000 kroner til helsebloggen sin, mens Hanne Tråsdahl og Marte Solbakken har fått 50.000 kroner til sin blogg om etisk forbruk og vegetarianisme. Lan Marie Nguyen Berg har mottatt 80.000 kroner til sin blogg om klimaendringer og konsekvensene disse har for Tuvalu.

Gisle Hannemyr har vært juryleder og har sammen med Marika Lüders, Sven Egil Omdal og Jill Walker Rettberg vurdert de til sammen 219 søknadene.

(For ordens skyld: Helge Øgrim er tidligere kollega av Morten Øverbye og Jan Thoresen.)

Powered by Labrador CMS