Blog:

En gal, gal verden

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Det ble tumulter i skolegården når noen dukket opp med et ferskt nummer av bladet En gal, gal verden. Året var 1993, vi var sjetteklassinger, sto i en mølje og leste med store øyne over skuldrene på hverandre: «Engel mistet vinge på hustak», «Fotograf var klinisk død i syv minutter og tok bilder fra Helvete» og «Mann med villsvinansikt gifter seg med skjønnhetsdronning». Inni bladet kunne man lese om romvesner som planla å parre seg med mennesker, en øy der alle innbyggerne hadde tre bein og var kjempegode i fotball, og om et barn som bare tålte å drikke urin. Diskusjonen gikk høylytt blant oss 12-åringer – var dette sant? I artiklene ble hendelsene bekreftet av fagfolk, for eksempel professorer. Var dette virkelige personer? Var det lov å skrive sånt i et blad hvis det ikke stemte?

Det glansede magasinet En gal, gal verden ble gitt ut av Aller-gruppen, men ble lagt ned etter noen år på grunn av lave salgstall. Det kan ikke ha vært på grunn av interessen, men snarere den kommersielle svakheten ved at 27 sjetteklassinger delte på ett og samme eksemplar. Men – den som savner de pikante nyhetene fra inn- og utland behøver ikke å lete lenge. Dagens nettaviser har tatt over stafettpinnen: «Kvinne injisert med blekksprutsperm mens hun spiste» (VG Nett, 15.06.12), «Ray» har bodd i skogen i fem år - men kjenner verken sin egen alder eller etternavn» (Dagbladet.no, 13.06.12), «Overvektig kjendiskatt døde» (E24, 08.05.12), «Mistenker at elg i epletre var pære full» (VG Nett, 07.09.11), og «Se, en kalv med to ekstra bein på ryggen» (TV2.no. 30.03.12) er blant den siste tidens høydepunkter.

I en debatt under SKUP-konferansen i 2009 beskrev VGs journalist Eirik Mosveen sin egen avis som en krambod.«Den inneholder både den beste formen for undersøkende journalistikk, men også en lett, grei underholdning som folk kan kose seg med. Og vi skjemmes egentlig ikke over noen av delene», sa han. Det er ingen tvil om at denne kramboden tilbyr varer som favner et bredt publikum, og at den journalistiske miksen er en av hjørnesteinene i VGs kommersielle suksess. Spørsmålet er imidlertid om ikke fordelingen begynner å bli vel skjev i kuriosaens favør både på VG Nett og andre nyhetsledende nettaviser. I boken Få som fortjent – troverdig oppmerksomhet i kanaler du ikke kontrollerer, som ble utgitt tidligere i juni, skriver forfatter Øystein Bonvik blant annet om hvordan bedrifter kan vinne oppmerksomhet i mediene. Bonvik, som leder byrået PR-operatørene, hevder at nyhetsstoff som underholdning har eksplodert de siste årene. Det handler om å gjøre alvorlige historier mer underholdende, «ikke nødvendigvis for å fremkalle latter, men gjerne også andre reaksjoner som vantro og engasjement» skriver Bonvik. Han peker på en utvikling der nyhetsmediene serverer stadig mer av det kuriøse stoffet, og at slike «nyheter» kjemper om plassen med vanlige saker som oppfyller de klassiske nyhetskriteriene.

Det er fristende å løfte en moralsk pekefinger mot denne utviklingen, men det vil neppe fungere i en nyhetsverden der det meste skal ha et visst underholdningspreg og hvor surpomper stemmes ut. Her kommer derfor heller en liten quiz: Hvilke av disse to overskriftene er hentet fra norske nettaviser, og hvilke to er hentet fra En gal, gal verden? Svaret finner du ved å klikke på lenkene.

- 16-barnsfaren Trent (36): - Jeg er jomfru!

- Verdens minste mann giftet seg

- Blind forfatter gikk tom for blekk uten å vite det

- Kameratene spiller biljard på hodet hans

Powered by Labrador CMS