Blog:

Maria Amelie og oss andre

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Det er slitsomt å være populist ble det sagt i en TV-debatt torsdag kveld. Replikken henspeilte nok på Frp som er på glid i spørsmålet om å la Maria Amelie få bli. Det er ikke bare Carl I. Hagens nese som værer vinddragene fra folkedypet, også andre har store neser og ører, men ingen har utviklet dette sanseorganet mer enn Frp-ledelsen.

Hadde Maria Amelie vært fattig, ukjent og resurssvak hadde det ikke blitt demonstrasjoner og protester mot vedtakene om utsendelse, blir det nå skrevet og sagt, men er det riktig?

Fordi vi sender ut mange svake, fattige forfulgte, burde ikke resurssterke Amelie få bli mener noen. En urett begrunnes med at vi har vært styggere mot andre. På den måten kan vi gjøre det enkelt for oss selv, for det vil allltid være mange som vi ikke kan hjelpe og som har det verre. Det er avgjort en fordel å være kjent og integrert, selv om akkurat dette nå blir forsøkt gjort til det motsatte.

Det er åpenbart at Amelie sendes ut av såkalte ”generalpreventive” hensyn. Man ønsker å gi signaler til alle andre i liknende situasjon, og til velgere som ønsker en streng innvandringspolitikk for å hindre at Norge blir revet i filler som man sier i Frp.

Norge er en vellykket økonomi, mange vil hit for å finne seg jobb og et bedre liv, og vi trenger arbeidskraft. Vi tar derfor årlig inn flere tusen arbeidsinnvandrere, men så snart en person søker om asyl, er man et problem selv om man har utdannelse, jobb og er godt integrert. Amelie er en slik person, men når myndighetene argumenterer virker det som om man heltemodig redder nasjonen fra å bli oversvømt av horder av fattige arbeidsløse fra hele verden. Det logiske ville vært at vi da nektet alle utlendinger innreise, med eller uten jobbtilbud, men det gjør vi ikke, for vi trenger dem.

I perioden 2000 – 2008 ble det gitt 200.000 arbeidstillatelser til polakker, 60.000 fra Litauen, 7000 fra Romania, 8000 fra Russland, 4000 fra India og 3000 fra Ukrainia bare for å nevne noen.

Hadde UNE, UDI og ansvarlige politikere vært opptatt av å finne gode praktiske løsninger i stedet for å demonstrere handlekraft, hadde man løst dette kjapt og greit.Så vidt jeg kan se har man ikke anstrengt seg for å finne løsninger hverken for Amelie eller andre papirløse som ønsker å jobbe og bidra til samfunnet. Ja til og med godt integrerte kurdiske Kamuran Kaplan i Stavanger som har bodd og jobbet her i 8 år skal sendes ut. Det må jo være bedre å tilby opphold til slike enn hvem som helst andre som kommer her uten noen behov for beskyttelse.

Nå har dette blitt to av flere saker som blottlegger politikere, høyesterettsdommere og byråkrater med manglende samfunnsperspektiver, mest opptatt av å markere prinsipper.

Det virker som manbare lytter til den delen av folket som tror nasjonen rives i filler om folk som Amelie og Kaplan får arbeids- og oppholdstillatelse, men i denne saken er folket uenig med makta. Et godt bevis på dette er at selv representanter fra Frp er på glid i disse sakene.

En politiker må ha egne meninger, gå foran i vanskelige saker, og om nødvendig gå på et nederlag hvis ”folkeviljen” strider mot rettferdighet, menneskerettigheter eller ens innerste overbevisning ellers, men det er heller ikke dumt å lytte til folket.

 

Rolf Utgård

Powered by Labrador CMS