Eirik Newth Foto: Kathrine Geard
Eirik Newth Foto: Kathrine Geard

Twingly endrer medievaner

Forfatter og blogger Eirik Newth leser Dagbladet.no mer som følge av Twingly, og lurer på hvorfor ikke flere nettaviser bruker tjenesten.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg lurer litt på det selv, om Twingly også endrer andre bloggeres medievaner, sier Newth til Journalisten. Twingly er en tjenesten som legger til blogginnlegg som lenker til avisens nettartikler under artiklene.

Økt status

I Sverige, hvor Dagens Nyheter (Dn.se) og Svenska Dagbladet (Svd.se) har brukt Twingly siden i fjor vår, så man allerede på den første månedlige nettstatistikken at svd.se og dn.se fikk høyere status som nyhetskilde blant bloggere.

Magnus Ljungkvist, den svenske bloggeren som hevdet han var først ute med avsløringen som ledet til handelsminister Maria Borelius’ avgang, skrive om sine undersøkelser rundt dette: «På Dagens Nyheter får jeg tak i Kalle Sandhammar som er sjef for DN.se. Han sier at det er vanskelig å se om Twingly-tjenesten har gitt noen økt besøksstrøm. Men han kan tydelig se at interaksjonen mellom redaksjonen og leserne har økt, og synes at tjenesten er verdifull av den grunn.»

Dialog

– Senest i dag leste jeg en artikkel på VG Nett og tok meg i å ønske at Dagbladet.no hadde noe om det samme så jeg kunne twingle dem om det. Når jeg twingler har jeg to adressater: De som leser artiklene og journalistene som skriver dem. Jeg ser jo at Dagbladets journalister fanger opp noe av det jeg skriver, for eksempel om den husløse katten, Obersten, vi prøver å finne et hjem til, sier Newth.

Han forklarer at han ser bloggen sin som en slags laserstråle og at Twingly helt åpenbart skaper en form for dialog.

– Da Journalisten skrev om at Aftenposten utvikler et eget nettsted for iPhone, fant Aftenpostens utvikler meg gjennom kommentaren jeg la igjen hos Journalisten, og svarte meg på bloggen min. Jeg skrev også noe om yr.no nylig, og der var det en fyr fra yr.no som gikk inn og kommenterte, forteller Newth.

Vil ha de riktige leserne

Han er ikke så opptatt av de «vilkårlige» leserne som detter inn via Twingly.

– Det er de 15, som det jeg blogger om virkelig betyr noe for, jeg helst vil ha tak i. Tjenesten kan jo også brukes i kampanjeøyemed, sånn som med Obersten som vi gjerne vil finne et nytt hjem til, sier Newth, og legger til at han leser Dagbladet.no mye mer etter at de begynte å bruke Twingly.

– Her om dagen hadde Dagbladet er artikkel om Googles svar på Wikipedia, Knols, hvor det ikke virket som om journalisten kunne mye om temaet. Men det idiotiske var at den bare var på papir. Hadde de hatt den på nett kunne jeg fortalt dem via Twingly at det finnes noen der ute som kan mye om det, fortsetter han.

Newth er overrasket over at verken VG, NRK eller Aftenposten har tatt Twingly i bruk. – Aftenposten og VG skal liksom ha folk inn i sine egne fora, der ligger Dagbladet langt foran, mener han.

Men bloggosfæren er langt fra noe sted preget av unison enighet, senest i går uttrykte bloggeren bza.no et ønske om å få gamle, Twingly-frie Dagbladet tilbake – noe som selvsagt utløste en livlig debatt i kommentarfeltet.

Powered by Labrador CMS