Journalisten Haze Fan, som ble pågrepet mandag, har jobbet for Bloomberg News siden 2017.
Journalisten Haze Fan, som ble pågrepet mandag, har jobbet for Bloomberg News siden 2017.

Bloomberg-journalist pågrepet i Kina

Hennes amerikanske arbeidsgiver opplyser at de er svært bekymret.

Publisert

En journalist som jobber for Bloomberg News er pågrepet i Kina, mistenkt for å ha satt landets nasjonale sikkerhet i fare.

Journalisten Haze Fan er kinesisk statsborger. Hun skal mandag ha blitt oppsøkt av sivilkledd politi hjemme hos seg selv og ført bort, skriver Bloomberg. Like før hadde hun vært i kontakt med en av nyhetsbyråets redaktører.

Det kinesiske utenriksdepartementet opplyser at landets sikkerhetstjeneste nylig iverksatte tvangstiltak overfor en kinesisk statsborger med navnet Fan ettersom hun er mistenkt for å ha deltatt i kriminelle handlinger som truer Kinas nasjonale sikkerhet.

Slike tiltak kan bestå av blant annet pågripelse og fengsling.

Hennes amerikanske arbeidsgiver opplyser at de er svært bekymret for henne, og at de forsøker å få flere opplysninger om saken.

Kinesiske statsborgere har ikke lov til å jobbe som journalister for utenlandske medier i Kina, men de har lov til å være «nyhetsassistenter».

Haze Fan har jobbet for Bloomberg siden 2017. Hun har skrevet en rekke næringslivsartikler.

For få måneder siden ble en kinesiskfødt australsk journalist pågrepet og anklaget for lignende forhold. Cheng Lei, som var TV-anker for statseide CGTN, har ikke blitt sett offentlig siden hun ble pågrepet. To andre australske journalister forlot Kina kort tid etter at de ble brakt inn til avhør i forbindelse med pågripelsen av Cheng.

Powered by Labrador CMS