– Dette er dødelige greier, sa president Trump i et intervju med Bob Woodward 7. februar.
– Dette er dødelige greier, sa president Trump i et intervju med Bob Woodward 7. februar.

Ny bok fra Bob Woodward:
Trump innrømmer bevisst villedning om koronaviruset

Intervjuet Trump i februar.

Publisert Sist oppdatert

Utdrag fra boken, som blir utgitt 15. september, ble onsdag gjengitt i Washington Post og av CNN.

I boken skriver Woodward at anonyme kilder senere fortalte ham at det amerikanske militæret har et hemmelig våpensystem, men de kunne ikke avsløre detaljer om det. Enkelte kilder uttrykte forbauselse over at Trump hadde røpet det.

President Donald Trump dysset bevisst ned hvor farlig koronaviruset var, ifølge en ny bok fra gravejournalisten Bob Woodward.

Boka har fått tittelen «Rage» (Raseri). Onsdag publiserte både Washington Post og CNN utdrag fra boka, som skal utgis 15. september.

Ifølge den kjente gravejournalisten har Trump fortalt ham at han visste at koronaviruset var livstruende og langt farligere enn en vanlig influensa.

– Du bare puster inn luft og det er slik det overføres. Så det er en svært vanskelig en. Det er en veldig kinkig en. Den er også mer dødelig enn en hard influensa, sier Trump i et intervju med Woodward 7. februar.

Deretter legger han til at «dette er dødelige greier».

I offentligheten valgte presidenten imidlertid å gi en helt annen framstilling. Blant påstandene var at koronaviruset ikke var noe verre enn en vanlig influensa, at det snart kom til å forsvinne og at myndighetene hadde det under full kontroll.

Erkjente nedtoning

Noen uker senere innrømmet han overfor Woodward at han forsøkte å framstille viruset som mindre farlig enn det var.

– Jeg ønsket alltid å tone det ned. Jeg liker fortsatt å tone det ned, fordi jeg ikke vil skape panikk, sa han i et intervju 19. mars.

Pressetalskvinne Kayleigh McEnany i Det hvite hus sier onsdag at Trumps eneste motiv var å få folk til å føle seg trygge.

– Det er viktig å uttrykke tillit, det er viktig å uttrykke ro. Presidenten har aldri løyet til den amerikanske offentligheten om covid, sier hun.

– Farlig og uegnet

Woodwards bok er basert på 18 intervjuer med Trump i perioden fra 5. desember i fjor til 21. juli i år.

Den prisvinnende journalisten, som er kjent for å ha avslørt Watergate-skandalen, har også gjort en rekke bakgrunnsintervjuer med personer som har samarbeidet tett med Trump.

Flere av dem gir svært negative karakteristikker av Trump. Blant dem er tidligere forsvarsminister Jim Mattis, som kaller Trump for «farlig» og «uegnet» til å være president.

En annen er USAs tidligere nasjonale etterretningssjef, Dan Coats, som fortsatt tror at Vladimir Putin må ha ett eller annet på Trump, selv om det ikke finnes etterretning som underbygger det. Grunnen er at Coats ikke finner noen annen forklaring på hvorfor Trump oppfører seg som han gjør, ifølge Woodward.

Skrøt av hemmelig våpensystem

Woodward skriver at midt i et av intervjuene begynte Trump å skryte av et nytt og hemmelig våpensystem..

– Jeg har bygd et kjernefysisk … et våpensystem som ingen i dette landet har hatt før. Vi har saker som du verken har sett eller hørt om. Vi har saker som Putin og Xi aldri har hørt om før. Det finnes ingen … det vi har er utrolig.

Uttalelsen kom mens Trump snakket om hvor nær USA var å havne i en krig med Nord-Korea i 2017.

Powered by Labrador CMS