Bør ikke blande politikk og journalistikk

Journalister sier klart nei til å blande politikk og jobb; enten det er å delta i debatter, lede kampanjer eller en politisk organisasjon.

En undersøkelse gjort av Opinion på vegne av den norske Mediefestivalen i Bergen viser at overveldende flertall blant journalister mot å blande jobb og politikk, skriver Aftenposten.

Hele 73 prosent av de 400 spurte journalistene sier nei til at de og kolleger bør delta i politiske debatter. Tallet blir enda klarere når spørsmålet er om journalister kan lede en politiske kampanje; da svarer 80 prosent nei. Hele 88 prosent mener at journalister ikke bør lede en politiske organisasjon.

Per Edgar Kokkvold, generalsekretær i Norsk Presseforbund, er glad for at resultatet er så klart. Samtidig mener Kokkvold at pressefolk ikke bør være uten meninger. De 400 spurte journalistene er langt på vei enige med ham i det. 48 prosent svarer det er i orden at journalister engasjerer seg og sier ifra hva de mener om en politisk sak og 59 prosent mener journalister kan delta i demonstrasjoner. Dessuten mener 47 prosent at journalister kan være medlem av et politisk parti.

De samme spørsmålene som journalistene har fått er også stilt til 800 ikke-journalister over hele landet. Publikum har mindre strenge krav til journalistene enn journalistene har til seg selv. Riktignok mener et klart flertall at journalister verken kan lede politiske kampanjer eller partier, men 51 prosent synes det er greit at journalister deltar i politiske debatter.

Powered by Labrador CMS