Folk lekte og slappet av ved breddene av Yangtze-elva i Wuhan i april. Byen var episenter for koronaviruset i februar, og flere borgerjournalister er fengslet for å ha rapportert fra byen i pandemiens tidligste dager.

Rettssaken mot Wuhan-varsler starter i desember

Anklaget for å «være kranglete og provoserende».

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

En regimekritisk borgerjournalist som varslet om koronasituasjonen i Wuhan i februar i år, må møte i retten i desember.

Den tidligere advokaten Zhang Zhan reiste til Wuhan, der koronaviruset først ble oppdaget, og delte opplevelsene sine i sosiale medier. Hun kritiserte også myndighetenes håndtering av virusutbruddet og de omfattende nedstengingene som rammet millioner av mennesker.

– Myndighetene ga ikke folk nok informasjon. De stengte bare ned byen, skrev hun.

– Dette er et stort brudd mot menneskerettighetene, la hun til.

Zhang ble pågrepet i mai, anklaget for å «være kranglete og provoserende», ifølge dokumenter nyhetsbyrået AFP har fått innsikt i. Hun risikerer inntil fem år i fengsel.

Siden juni har Zhang sultestreiket. Hun blir tvangsmatet med en tube i nesen og helsetilstanden hennes skal være svært svekket, har advokaten hennes Zhang Keke opplyst i sosiale medier.

– Hun føler seg psykisk utmattet, som om hver dag er en lidelse. Hun sier at hennes fysiske tilstand er for vanskelig å bære, ifølge advokaten.

Zhang er den første av fire kinesiske borgerjournalister som er fengslet etter å ha rapportert om situasjonen i Wuhan. Nyhetsbyrået AFP har ikke lyktes å komme i kontakt med de andre, Chen Qiushi, Fang Bin og Li Zehua.

Powered by Labrador CMS